Reklama

Wyszukaj przepis

Szybka zupa pomidorowa z ryżem

Najlepszy czas który uwielbiam jest wtedy gdy dla mojej rodziny przygotuję szybki obiad, zwłaszcza teraz gdy są upały takie szybkie gotowanie to dobre rozwiązanie aby nie męczyć się w tak zwanych garach. Zupę którą Państwu proponuję jest ugotowana na porcjach rosołowych z ryżem oraz dodatkiem świeżych pomidorów na gałązce, niebawem większość będzie miała swojskie pomidory a zazwyczaj nie wiecie co zrobić z ich nadmiarem i taka właśnie zupa będzie super rozwiązaniem co zrobić z nadmiaru pomidorów. Słynne Grażyny zaraz coś od siebie dodadzą ale nie ma się czym przejmować bo przecież najważniejsze jest to aby danie smakowało dla rodziny i nie tylko a więc zabieram się za napisanie przepisu co należy dodać i w jakiej kolejności aby mieć smaczną zupę w 30 minut, zupa jest na każdą kieszeń i co najważniejsze szybka w przygotowaniu jak i ugotowaniu

składniki:

  • 1 porcja rosołowa ze skrzydłami,
  • 3 małe marchewki,
  • 1 - 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki suszonych warzyw,
  • 4 pomidory średnie na gałązce,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • 1 szczypta pieprzu białego,
  • 1 szczypta pieprzu cytrynowego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 łyżki z górką śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 mały pęczek kopru

wykonanie:

Początkowo przygotować świeże pomidory ponacinać je na wierzchu pomidora a następnie zalać gorącą gotującą wodą aby sparzyć pomidory a następnie aby lepiej zeszła skórka którą należy usunąć. Gdy już pomidory się sparzyły a skórka będzie widoczna do ściągnięcia należy wylać z nich wodę, usunąć skórkę oraz twarde części z pomidorów i pokroić je drobniej następnie na patelnię dodać masło roztopić je a po chwili dodać pokrojone pomidory i smażyć co jakiś czas mieszając do czasu aż kawałki pomidorów zmiękną, w trakcie smażenia można delikatnie posolić wtedy bardziej puszczą sok

W międzyczasie gdy pomidory się smażą do garnka wlać 2 litry zimnej wody dodać przepłukaną porcje rosołową drobiową, marchewki pokrojone dowolnie oczywiście obrane i umyte, wsypać przyprawę uniwersalną w formie jarzynki kto jaką używa a także dodać ziela angielskie i liście laurowe. Całość zagotować następnie zmniejszyć moc ognia wsypać ryż i na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aby ryż nie przystał do dna garnka gotować do jego miękkości w trakcie końcowego gotowania się wywaru z ryżem dodać pokrojoną natkę pietruszki i jeszcze chwilę pogotować

Po chwili gotowania się wywaru już z ryżem i natką pietruszki dodać usmażone pomidory z cała zawartością z patelni i dalej gotować na wolniutkim ogniu do pełnej miękkości kawałków pomidorów lecz tak aby się całkowicie nie rozgotowały i aby zupa dostała koloru od dodanych pomidorów, po tym czasie dodać majeranek oraz pokrojony drobno koper, zamieszać i także przez chwilę pogotować do czasu przygotowania śmietany z cukrem i gorącym wywarem z zupy, jeżeli będzie potrzeba w czasie gotowania dodać jeszcze przyprawy uniwersalnej oraz oba rodzaje pieprzu a jeżeli wyda się Państwu zupa za gęsta wystarczy wlać ale tylko gotowanej wody aby zupa była rzadsza. Jeżeli ktoś nie może z jakiegoś powodu śmietany można ją pominąć 


Ugotowaną aromatyczną i gęstą tak jak lubimy pomidorową gotuje się szybko a i smak po mimo jak widać na początkowych zdjęciach nie zachęca wyszła bardzo smaczna, tak jak wspomniałam wyżej śmietanę można pominąć ale moi domownicy właśnie zażyczyli sobie ze śmietaną, na zdjęciach wygląda jakby śmietana się zważyła ale tak nie jest to widoczność ryżu tak wpływa jakby zupa była zważona ach i jeszcze jedno dodana porcja rosołowa bez obaw ugotuje się do pełnej miękkości w czasie gotowania się już z ryżem. Wlewając zupę do talerza dodałam również mięciutkie skrzydełko od gotującej się porcji rosołowej


Komentarze

Popularne posty