Szybka zupa grochowa z kiełbasą kawalerską
Kto lubi szybko gotujące się zupy ? mam dziś właśnie taka i to nie byle jaką bo właśnie grochówka z połówkami grochu łuskanego ze sporą ilością mięsa od kości BOCZKOWYCH, są również skóry wieprzowe a także cienkie kiełbaski kawalerskie które udoskonaliły smak tej właśnie zupy. Zupa jest gotowa w niespełna godzinę a jej smak i aromat wart jest tego aby poczekać do końca jej gotowania, nie trzeba niczym zagęszczać ponieważ gotowana na wolnym ogniu sama z siebie się zagęści od dodanego grochu a także ziemniaków, to jedna z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu zup którą można ugotować na różnego rodzaju mięsach a nawet z dodatkiem wędzonki decyzja należy do każdego z osobna kto jak ja ugotuje ja Państwu podam mój przepis co i jak robiłam aby wyszła mega smaczna
składniki:
- 0,5 kg kości BOCZKOWYCH,
- 1 średnia młoda marchew,
- 1 duża skóra wieprzowa,
- 1 garść warzyw paski,
- 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 8 - 10 średnich ziemniaków,
- 250 g grochu łuskanego połówki,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 8 cienkich kiełbasek kawalerskich,
- 2 łyżki majeranku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 małe liście laurowe
wykonanie:
Do większego garnka wlać 2 litry wody zimnej następnie dodać opłukane mięsne kości BOCZKOWE oraz skórę większą wieprzową ( jeżeli ktoś nie lubi można pominąć i zastąpić skórę na przykład surowym boczkiem lub pachwiną tak z 300 g ) a także warzywa oraz przyprawę uniwersalną całość zagotować a po zagotowaniu się całości zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do miękkości mięsa na kościach BOCZKOWYCH oraz skór. Jak już mięso na kościach jest doskonale miękkie wtedy wyjąć je z gotującego się wywaru do ostygnięcia i wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę a także od razu wsypać groch, gotować do ich miękkości w międzyczasie oczyścić ostygnięte kości BOCZKOWE z mięsa
Gdy dodane ziemniaki oraz groch są już miękkie wtedy dodać oczyszczone mięso z kości BOCZKOWYCH i jeszcze chwilę pogotować na bardzo wolnym ogniu a w trakcie gotowania dodać ziela angielskie i liście laurowe, jak już gotująca się zupa zaczyna gęstnieć wtedy dodać chude kiełbaski kawalerskie pokrojone w krążki oraz majeranek i nadal gotować do czasu aż zupa idealnie zgęstnieje w trakcie dla lepszego smaku dodać łyżeczkę cukru a jeżeli będzie taka potrzeba to doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, pod koniec gotowania dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Zupa grochowa aromatyczna oraz bardzo syta właśnie taka jaką lubimy smakuje wyśmienicie a już jeżeli pozostanie na drugi dzień to w ogóle petarda, dodanie do zupy czosnku jest dobrym pomysłem ponieważ wzmacnia smak zupy a majeranek dodawany do tego rodzaju zup zapobiega wzdęciom ale zapewne większość z was o tym wie. Jeżeli chcecie na szybko zjeść obiad i jeżeli lubicie zupy to polecam ugotowanie takiej zupy grochowej a będziecie bardzo zadowoleni
Komentarze
Prześlij komentarz