Reklama

Wyszukaj przepis

Surówka " ZIELONO MI " z ogórkiem gruntowym

Mam dziś dla Państwa pyszną surówkę " zielono mi " dlaczego taka nazwa ? już tłumaczę a tylko dlatego gdyż jest przygotowana z trzech zielonych warzyw, zaskoczeni ? nie ma dlaczego się dziwić ponieważ latem większość ludzi ma te właśnie warzywa na działce a i nie stoi nic na przeszkodzie aby zakupić ponieważ nie są aż takie drogie. A te warzywa to szczypior, ogórki oraz sałata masłowa, zapewne znowu was zaskoczyłam no cóż taka już jestem i teraz właśnie podam Państwu prosty sposób na przygotowanie tej właśnie surówki która idealnie nada się nie tylko do dań głównych ale także można jej użyć do kanapek jeżeli ktoś tak lubi, po przepis zapraszam poniżej 👇

składniki:

  • 1 mały pęczek szczypioru grubego,
  • 1 średni ogórek gruntowy,
  • 2 małe swojskie sałaty masłowe lub 1 duża,
  • 1 łyżeczka soli drobnej,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki octu 10 %,
  • 5 łyżek śmietany 18 %

wykonanie:

Na początek wszystkie warzywa opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy, ogórka należy obrać ze skórki następnie do salaterki dodać drobniej pokrojony szczypior, nasolić go i za pomocą dłoni uciskając doprowadzić do jego zmiękczenia, po zmiękczeniu szczypioru wkroić ogórka w plasterki i całość wymieszać za pomocą łyżki, odczekać chwilę tak ze 2 minuty aby ogórek lekko zmiękł. Po wyznaczonym czasie dodać sałatę masłową najlepiej rwąc ją rękoma nie kroić bo wtedy będzie gorzka i także całość wymieszać do połączenia się składników

Po wymieszaniu sałaty ze szczypiorem i ogórkiem wsypać cukier oraz wlać ocet można dodać sok z cytryny ale to już nie będzie ten sam smak, całość wymieszać i odczekać kolejne 2 minuty aż cukier się rozpuści dzięki dodanemu octu oraz soli która jest w warzywach, po wyznaczonym czasie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać aż wszystkie dodane warzywa połączą się z dodaną śmietaną, jeżeli smak Państwu nie podejdzie można według siebie dosłodzić lub dodać octu, mi wyszła w sam raz

Surówka z zielonych warzyw wyszła tak smaczna że już nic nie musiałam doprawiać a podałam ją do dania głównego które składało się z plastrów łopatki w sosie do tego ziemniaki z koperkiem a do popicia zimne mleko prosto z lodówki lecz każdy z Państwa może sobie taką surówkę skomponować do dowolnego dania głównego. Surówka jest tania i szybka w przygotowaniu co każdemu polecam jeśli tylko nie ma przeciwskazań do jedzenia zielonych warzyw, taka surówka może także służyć do kanapek na śniadanie lub kolacje a zamiast śmietany można dodać na przykład jogurt naturalny


Komentarze

Popularne posty