Surówka z trzech warzyw na słodko-kwaśno
Kolejna surówka która mam nadzieję przypadnie Państwu do gustu i smaku, u mnie w rodzinie uwielbiają surówki które im przygotowuję tym bardziej że nie wyobrażamy sobie dań głównych bez surówek chociaż szczerze to bardziej jesteśmy zwolennikami zup no ale czasem drugie danie też należy zjeść dlatego zawsze robię albo surówkę albo chłodnik zależy na co mają ochotę. Obecnie mamy już na działkach swojskie ogórki, pomidory a także ogórki szklarniowe lub gruntowe oraz rzodkiewki to nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić pyszną surówkę która jest prosta i szybka w przygotowaniu, zgadzacie się ze mną ? w takim razie zapraszam do zapoznania się z przepisem no i przygotowanie takiej surówki u siebie w domu
składniki:
- 1 mały pęczek drobnego szczypiorku,
- 3 średnie ogórki szklarniowe,
- 3 średnie pomidory,
- 0,5 łyżki soli drobnej,
- 5 dużych rzodkiewek,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki octu,
- 4 łyżki śmietany 18 %
wykonanie:
Początkowo wszystkie warzywa dokładnie umyć a następnie osuszyć, po wykonaniu tej czynności należy ogórki obrać ze skórki z pomidorów usunąć twarde części a z rzodkiewek odciąć oba końce, następnie do salaterki dodać szczypiorek drobny pokrojony drobniej nasolić go i za pomocą dłoni uciskając doprowadzić do jego zmiękczenia i puszczenia lekkiego soku, następnie dodać ogórki pokrojone w krążki i dokładnie wymieszać aby połączyły się ze szczypiorkiem a po wymieszaniu dodać rzodkiewki również pokrojone w krążki i także całość wymieszać, tuż po wymieszaniu dodać pomidory pokrojone w kostkę i kolejny raz wymieszać do połączenia się wszystkiego ze sobą
Po wymieszaniu wszystkich dodanych warzyw doprawić jeśli będzie potrzeba solą następnie wsypać pieprz czarny świeżo zmielony i znowu wymieszać całość, po wymieszaniu dodać śmietanę wymieszać a po chwili wsypać cukier i wlać ocet można sok z cytryny lecz proszę pamiętać że to będzie już inny smak niż z dodanym octem i wszystko mieszać tak długo aż dodany cukier się rozpuści całkowicie trwa to naprawdę chwilę. Po dokładnym wymieszaniu całości mamy gotową surówkę do spożycia
Taką surówkę należy przygotować 5 minut przed podaniem obiadu ale nawet gdy postoi jest równie smaczna ponieważ przejdzie smakiem śmietany oraz cukru z octem, jeżeli ktoś nie lubi takiego połączenia można cukier i ocet pominąć decyzja należy tylko i wyłącznie do Państwa. Surówka taka jak ta nadaje się nie tylko do dań drugich lecz także może być dodatkiem do kanapek z ulubioną wędliną lub serem, więc jeśli lubicie pyszne i kolorowe surówki to zachęcam do przygotowywania ich samodzielnie
Komentarze
Prześlij komentarz