Pyszna sałatka ogórkowo-cebulowa w zalewie
Kto z Państwa robi swojskie sałatki na zimę w słoiki ? Jeśli są takie osoby to właśnie teraz w sezonie ogórkowym mam dla was świetny a zarazem pyszny przepis którym chcę się z wami podzielić, może ktoś będzie miał ochotę z niego skorzystać a powiem wam w sekrecie że naprawę warto ponieważ będziecie zaskoczeni jej smakiem i zapachem bo akurat w tej zalewie wychodzą perfekcyjne sałatki, zalewę mam od kilku lat gdzie dostałam ją od cioci robiłam już kiedyś w niej sałatki idealnie nadaje się również do cukinii. Nie wiem jak Państwo ale ja bardzo lubię przygotowywać swoje sałatki i różnego rodzaju weki - przetwory to takie zamknięcie lata w słoikach na zimę polecam serdecznie, chociaż przygotowywanie weków jest pracochłonne to jednak warto przygotować samodzielnie wtedy wiemy co jemy
składniki:
- 5 sztuk dużych cebul,
- 5 kg ogórków gruntowych
zalewa słodko - kwaśna:
- 12 szklanek wody,
- 3 szklanki octu 10 %,
- 3,5 szklanki cukru,
- 3 łyżki soli drobnej
- ( zagotować i ostudzić całkowicie )
wykonanie:
Na początek zerwane ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć wylewając z nich wodę w której były myte, po przygotowaniu ogórków do dużej miski skroić wszystkie ogórki w krążki odcinając oba końce a także dodać do pokrojonych ogórków cebulę pokrojoną w piórka. Gdy już mamy przygotowane ogórki z cebulą należy je posolić, wymieszać i pozostawić w soli do czasu puszczenia przez ogórki i cebulę soków, całość co jakiś czas przemieszać łyżką drewnianą aby wszystko równo się nasoliło
Jak już ogórki z cebulą puściły soki ( a uwierzcie że soku było pół miski ), wtedy wylać powstały sok i kolejny raz przemieszać następnie przygotować dowolne słoiki ja robiłam malutkie takie na raz do zjedzenia, do przygotowanych słoików nakładać ciasno ogórków z cebulą i zalać ostygniętą ugotowaną wcześniej zalewą, szczelnie zakręcić wszystkie słoiki. Z taką samą zalewą robiłam sałatki w 2019 roku wyszły przepyszne SAŁATKA W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ
Gotowe słoiki wstawić do dużego garnka wyłożonego na dnie ścierką i zalać wodą prawie pod pokrywki, zagotować jak już słoiki w przykrytym pokrywką garnku się zagotują wtedy zmniejszyć moc ognia i na wolnym pasteryzować przez 15 minut. Po wyznaczonym czasie pasteryzacji pozostawić słoiki w garnku do wystygnięcia lub wykładając je na ścierkę odwracając do góry dnem, nakryć ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, po ostygnięciu należy postawić w ciemnym zimnym miejscu. Słoiki są przyjęte gdy pokrywka jest wklęśnięta do środka
Nie wytrzymałam i musiałam spróbować czy sałatka wyszła dobra i ku mojemu zaskoczeniu wyszła po prostu petarda jeszcze tak smacznej sałatki z samych ogórków i cebuli nie jadłam, smakiem przypomina sałatkę z zielonych pomidorów którą robiłam również w 2019 roku Sałatka z zielonych pomidorów z cebulką. Tak więc jeśli nie wiecie co zrobić z większych ogórków bo nie muszą to być malutkie to jak najbardziej polecam przygotowanie sobie na zimę właśnie taką sałatkę która może być dodatkiem do dań głównych jak również do kanapek z dowolną wędliną oraz jako przekąska przed telewizorem a także może być dodatkiem na grill
Komentarze
Prześlij komentarz