Podudzia kurczaka z malutkimi pieczarkami z sosem sojowym
Witam serdecznie w ten wietrzny choć słoneczny dzień, jakie się dziś u Państwa polecają dania obiadowe ? Moją propozycją są dziś podudzia kurczaka marynowane w sosie sojowym i miodzie duszone z drobną pieczarką. Podoba się wam taki pomysł więc zapraszam całym sercem do zapoznania się z przepisem który podam poniżej 👇, podudzia można przygotować na wiele sposobów nawet u mnie na blogu jest kilkadziesiąt jednak ten najbardziej przypadł memu smaku i gustu a tylko dlatego ponieważ kocham pieczarki w każdej postaci i właśnie dlatego chcę podzielić się moim przepisem z osobami które jak ja uwielbiają pieczarki lub innego rodzaju grzyby
składniki:
- 4 sztuki podudzi kurczaka,
- 1 opakowanie 500 g malutkich pieczarek,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka,
- 3/4 szklanki wody przegotowanej letniej
wykonanie :
Przygotować podudzia czyli opłukać je w zimnej wodzie i oczyścić z piórek które występują gdzieniegdzie, następnie osuszyć i ponacinać w miejscu gdzie jest skóra w kratkę przekładając je do miski, dodać sos sojowy, miód oraz przyprawy podane w opisie. Całość dokładnie wmasować w mięso aby sos sojowy, miód i przyprawa dostały się do naciętych części mięsa, tak przygotowane podudzia kurczaka pozostawić na całą noc w lodówce aby mięso przegryzło się przyprawami. Następnego dnia tuż przed przygotowywaniem obiadu wyjąć mięso z miską pozostawione w lodówce
Gdy już zaczynamy przygotowywać obiad wtedy wyjęte mięso z lodówki przełożyć na dużą rozgrzaną patelnię bez żadnego tłuszczu i dokładnie je obsmażyć z obu stron na mocno rumiany kolor co będzie widoczne na zdjęciach. Po obsmażeniu podudzi kurczaka wlać 3/4 szklanki wody zmniejszyć moc ognia i dusić pod przykryciem do pełnej miękkości mięsa na podudziach kurczaka oraz do wyparowania prawie całej dodanej wody oczywiście co jakiś czas przewracając mięso aby równo się udusiło. W trakcie gdy mięso kurczaka się dusi przygotować malutkie pieczarki a mianowicie odciąć z nich nóżki nie trzeba obierać chyba że ktoś lubi nóżki od pieczarek to można pozostawić
Jak już dodana do mięsa woda wyparowała a mięso jest idealnie miękkie wtedy dodać przygotowane wcześniej pieczarki wymieszać z mięsem nakryć pokrywką i także dusić do czasu aż wyparuje sok który powstał od pieczarek pozostawiając go naprawdę nie wiele tak tylko aby okrasić ziemniaki podczas podawania, Przygotowane danie obiadowe zdjąć z ognia i mamy pyszności które pachną w całym domu aż ślinka leci
Przygotowane delikatne w smaku mięso podudzi kurczaka z pieczarkami jest idealnie miękkie i soczyste w środku jak i z wierzchu. Gotowe mięsko podałam z młodymi skrobanymi ziemniakami okraszonymi sosem z mięsa i pieczarek posypanymi świeżym koperkiem oraz jako surówka rodzinka zachciała mizerię na słono zaś do popicia była zimna prosto z lodówki maślanka, każdy z Państwa może zaserwować swój dowolny zestaw ja podaję wam tylko pomysł na zrobienie mięsa z myślą taką że przypadnie do waszych gustów i smaków
Komentarze
Prześlij komentarz