Pasta jajeczna z drobnym szczypiorkiem
Za pewne uwielbiacie zajadać różnego rodzaju pasty na kanapki przygotowane samodzielnie, mam dziś dla Państwa bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu pastę przygotowaną z jajek na twardo gotowanych z dodatkiem szczypiorku drobnego, majonezu i śmietany plus przyprawy. Tak wiem każdy potrafi zrobić taką pastę mimo to postanowiłam podać przepis gdyż jest dużo młodych mam które dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią i dostaję dużo wiadomości na PRIV czy mogłabym podać przepis właśnie na pastę jajeczną a że mój syn który uwielbia to smarowidło poprosił o jej zrobienie więc postanowiłam podzielić się z wami tym prostym przepisem a jeżeli ktoś ma zamiar mnie ocenić to tylko podam słowa pięknej piosenki " A NIECH SIĘ LUDZIE ŚMIEJĄ ". Zapraszam więc obserwujących oraz odwiedzających mojego bloga do zapoznania się z moimi przepisami 💟
składniki:
- 1 mały pęczek drobnego szczypiorku,
- 12 sztuk jajek rozmiar M,
- 1 płaska łyżeczka soli drobnej,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
- 1 łyżka z górką śmietany 18 %,
- 3 łyżki z górką majonezu
wykonanie:
Początkowo należy umyć jajka a następnie je ugotować na twardo ( należy pamiętać o tym aby jajek nie gotować za długo ponieważ otoczka żółtka po ugotowaniu będzie zielona ), ugotowane już jajka należy zalać zimną wodą aby je zahartować i aby szybciej ostygły, po ostygnięciu odlać wodę i je osuszyć po osuszeniu obrać wszystkie ze skorupek. Gdy jajka mamy już przygotowane drobny szczypiorek pokroić jak najdrobniej przekładając go do salaterki i soląc następnie za pomocą dłoni uciskać aby zmiękł, po nasoleniu szczypiorku wszystkie obrane ze skorupek jajka pokroić w drobną kostkę lub za pomocą przyrządu - kółka do robienia sałatki jarzynowej
Gdy już mamy pokrojone wszystkie jajka należy je dokładnie wymieszać razem ze szczypiorem do połączenia się wszystkiego w jedną całość, po wymieszaniu jajek ze szczypiorem dodać pieprz czarny świeżo zmielony, śmietanę 18 % oraz dowolny majonez kto jakiego używa i wszystko dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki połączą się ze sobą na jednolitą masę, jeżeli będzie taka potrzeba należy dosolić i dodać pieprzu czarnego według swego smaku jak dla nas wyszła idealna w smaku
Gotową już pastę jajeczną należy przełożyć do szczelnie zamykającego się pojemnika i tak można przechowywać w lodówce do 5 dni o ile zostanie, jeżeli w domu jest większa ilość domowników należy zwiększyć ilość potrzebnych składników. Pasta jajeczna to świetny i tani dodatek do kanapek na śniadanie lub kolację. Chleb lub dowolne ulubione pieczywo można posmarować masłem i wtedy nałożyć pasty jajecznej kto ile chce czyli cienko lub grubiej a do takich kanapek wystarczy zrobić gorącą herbatę z cytryną i mamy gotową pyszną kolację lub śniadanko
Komentarze
Prześlij komentarz