Cukinia w kostkę w zalewie słodko-kwaśnej sałatkowej
Cukinia jakież to pożyteczne warzywo które ma wiele właściwości takie
jak ? witaminy znane wszystkim czyli potas, żelazo oraz magnes a także
witaminy z grupy C, K, PP, B1. Zaletą cukinii jest to że nie odkładają się w
niej metale ciężkie, po za tym warzywo to odkwasza organizm i pozytywnie
wpływa na nasz proces trawienny dlatego poleca się ją przy problemach z
NADKWAŚNOŚCIĄ. Warzywo cukinii czym młodsze tym bardziej smaczniejsze można
zajadać ją na surowo jak również przekształcić w różne dania obiadowe na
przykład placki, pasztety, bigosy i wiele wiele innych posiłków.
Cukinia
jest również znana pod nazwą kabaczek należy do warzyw dyniowatych, w Polsce
cukinia pojawiła się z Włoch gdzie u nich jest pod nazwą ZUCCHINA to po
prostu mała dynia, w zależności jaką mamy odmianę znajdziemy ją zieloną, żółtą
lub pasiastą. To warzywo dorasta do 40 centymetrów a nawet większa w
zależności od gleby jaką posiadamy, lecz najlepiej jest ją zrywać kiedy jest
mniejsza na około 20 centymetrów no i oczywiście gdy jest młoda bo już starsza
jest ciężka do obrania i spożywania. Teraz zabieram się na podanie Państwu
przepisu na przepyszną cukinię w słoiki która zapewne przyda się na zimę do
dań głównych ale nie tylko
składniki:
- 6,5 kg cukinii młodej,
- 5 łyżek soli drobnej
zalewa słodko - kwaśna:
- 12 szklanek wody,
- 3 szklanki octu 10 %,
- 3,5 szklanki cukru,
- 3 łyżki soli drobnej
- { zagotować i ostudzić }
do słoika:
- 0,5 łyżeczki gorczycy,
- 1 mały kawałek marchewki,
- 1 plaster cebuli,
- 1 mała gałązka kopru,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 mały liść laurowy,
- 1 mały ząbek czosnku
wykonanie:
Na początek do większego garnka dodać wszystkie składniki na zalewę, zagotować i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie wszystkie cukinie umyć w zimnej wodzie, osuszyć i odciąć oba końce. Po przygotowaniu cukinii należy pokroić ją na mniejsze części przekroić na połowę i oczyścić środki z miąższu gdzie znajdują się nasiona, po oczyszczeniu pokroić dowolnie ja pokroiłam w kostkę dowolnej wielkości. Tak przygotowaną cukinię nasolić i pozostawić do czasu puszczenia soków oczywiście co jakiś czas dokładnie przemieszać aby cukinia równo zmiękła. Jak już nasolona cukinia puściła dużo soku i zmiękła należy odlać cały sok do ostatniej kropli
Gdy już powstały w cukinii sok został odlany przygotować słoiki półlitrowe lub większe jeśli ktoś woli, do każdego słoika dodać składniki które podane są w opisie następnie powkładać cukinię upychając ją aby było w słoiku ciasno, zalać wszystkie słoiki ostygniętą ugotowaną wcześniej zalewą i szczelnie zakręcić każdy słoik można sprawdzić czy nie cieknie odwracając słoik do góry dnem. tak przygotowane słoiki ułożyć w garnku gdzie na dno należy położyć ścierkę, zalać wodą prawie pod pokrywkę garnek nakryć pokrywą i wstawić do gotowania, jak słoiki się zagotują zmniejszyć moc ognia i na wolnym pasteryzować przez 15 minut. Po pasteryzacji słoiki pozostawić w garnku do całkowitego ostygnięcia lub wykładając je na ręcznik odwracając do góry dnem, nakryć ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Słoiki są dobrze przyjęte gdy w czasie stygnięcia pokrywka wklęśnie do środka, zalewę zrobiłam z podwójnej porcji aby nie gotować na dwa razy a zalewa jest z moich sałatek, które robiłam na zimę 4 lata temu sałatki wyszły wtedy mega smaczne (tutaj: przepis na sałatkę ogórkowo-paprykową) i powiem Państwu, że tak przygotowana, z tą właśnie zalewą wyszła na tyle pyszna, że będę jeszcze ją robić jak tylko dostanę cukinię od szwagra. Jest o wiele smaczniejsza cukinia niż ta, którą robiłam ostatnio (tutaj: przepis na słodko-kwaśne kabaczki). bo ta właśnie jest słabo kwaśna, ale mojej rodzinie smakuje. Gotowe słoiki już wystygnięte należy przechowywać w zimnej i ciemnej piwnicy lub w lodówce, tak przygotowane słoiki mogą stać nawet dwa lata i nic z nimi się nie stanie
Komentarze
Prześlij komentarz