Ciasto drożdżowe dla leniwych z owocami i kruszonką
Zapraszam wszystkich obserwujących jak i podglądających po przepis na wspaniałe ciasto drożdżowe które wyjdzie każdemu nawet jeśli nigdy nie mieliście do czynienia z wypiekami. Ja wiem ciasto drożdżowe samo w sobie jest ciężkie ale zapewniam że ten przepis na właśnie drożdżowe uda się każdemu, nie ma w nim nic trudnego wystarczy trzymać się przepisu, dodawać kolejnością, zamieszać, upiec i cieszyć się pysznym ciastem które pokochają wszyscy. Gdy raz go upieczecie to zapewne będziecie nie raz wracać do tego przepisu a teraz mamy sezon na różne świeże owoce więc nic tylko działać, można również do tego ciasta dodać owoce z kompotu lub nawet mrożone. Gdy ciasto się piecze to przez jego cudowny zapach nie można doczekać się końca ale naprawdę warto odczekać tą godzinkę aby smacznie pojeść w upalne dni 🌞🌞🌞
składniki:
- 1 opakowanie drożdży suszonych 8 g,
- 5 jajek rozmiar M,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka zimnego mleka 3,2 %
- 1 szklanka oleju,
- 1 łyżka octu 10 %,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- świeże, mrożone, z kompotu lub z syropu owoce,
- u mnie 900 g śliwek z syropu
kruszonka:
- 4 łyżki z górką mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki miękkiego masła
wykonanie:
Do dużej miski kolejnością dodać jak w podane w składniach czyli rozsypać suszone drożdże następnie dodać całe jajka roztrzepane wcześniej w salaterce widelcem, po dodaniu jajek wsypać szczyptę soli następnie cukier, zimne mleko o temperaturze pokojowej, olej, ocet, oraz oba rodzaje mąk ( NIE MIESZAĆ ) tak przygotowane pozostawić w ciepłym miejscu pod przykrytą ściereczką na co najmniej 1 godzinę aby drożdże zaczęły swoją pracę, będzie to widoczne gołym okiem 😉. Po wyznaczonym czasie gdy drożdże już pracują całość wymieszać czym tam sobie życzycie może być widelec, łyżka czy choćby nawet łyżka drewniana, mieszać do czasu połączenia się wszystkich składników ze sobą w jedną całość
Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników na ciasto przygotować blaszkę do pieczenia o wymiarach 36 / 25 wykładając ją papierem do pieczenia, jak już mamy przygotowaną blaszkę wtedy przełożyć całe ciasto ( ciasto ma konsystencję gęstej śmietany ) na ciasto wyłożyć dowolne owoce kto jakie ma ochotę ja dałam moje własne śliwki w syropie które robiłam na zimę Śliwki w syropie , oczywiście wcześniej przekładając je na durszlak aby ociekły z syropu, po ułożeniu wszystkich śliwek przygotować kruszonkę wysypać ją na śliwki i tak przygotowane odstawić kolejny raz pod ściereczkę w ciepłym miejscu na 30 minut aby lekko podrosło ( UWAGA CIASTA DROŻDŻOWE NIE LUBIĄ PRZECIĄGÓW )
Gdy już przygotowane ciasto podrosło wtedy należy rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni i już do rozgrzanego wstawić przygotowane ciasto na drugą półkę od dołu piec przez 60 minut do ładnego zarumienienia się ciasta i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestygnięcia, po przestygnięciu wyjąć je razem z papierem na ręcznik papierowy aby nie zaparowało od spodu blaszki. Po ostygnięciu całkowitym papier oddzielić od ciasta, może nie jest za wysokie ale wystarczy użyć mniejszej blaszki i wtedy będzie wyższe, ostygnięte można śmiało kroić nic się nie kruszy i dobrze odchodzi od papieru do pieczenia
Gotowe ostygnięte pyszne, puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe można zajadać z zimnym mlekiem, gorącym kakao lub z syropem od śliwek rozcieńczonym wodą. Ciasto wyszło rewelacyjne i myślę że zasługą tego był mój osobisty pomysł dodania do niego mąki ziemniaczanej oraz octu bo pozostałe składniki mam od koleżanki Honoratki za który przepis gorąco jej dziękuję a dzięki niej i wy macie fajny przepis z którego możecie skorzystać. Więc życzę wam z całego serca 💗 udanych wypieków no i smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz