Zupa szczawiowa z połówkami ziemniaków
Z racji tego że mój mąż będąc wczoraj u mamy przywiózł mi szczaw który ona robiła w słoiki na zimę, przygotowałam dziś pyszną zupkę szczawiową ugotowaną z połówkami ziemniaków bez grama mięsa. Tak wiem dla większości jest to niepojęte aby zupy gotować bez mięsa a ja wam udowodnię że jednak można i wychodzi równie smaczna tak jakby była z mięsem, po za tym akurat tej zupy nie lubię z dodatkiem mięsa a po drugie nie zawsze musi być kawał mięsa aby smacznie zjeść. Jak dla mnie oraz mojej rodziny to jedna z wielu zup które uwielbiamy nawet mogę napisać że u nas jest numerem jeden, jeżeli zgodzą się Państwo ze mną to zapraszam do zapoznania się z przepisem za który biorę się aby szczegółowo opisać co i jak wykonać
składniki:
- 10 - 12 sztuk średnich ziemniaków,
- 3 - 4 łyżki oleju,
- 1 garść warzyw paski,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 małe liście laurowe,
- 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej,
- 2 słoiczki szczawiu swojskiego ( jeden 470 g drugi 300 g ),
- 2 łyżeczki cukru,
- 5 łyżek z górką śmietany 18 %,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
dodatkowo:
- jajka ugotowane na twardo
wykonanie:
A więc zabieramy się za przygotowanie składników do ugotowania prostej zupy którą gotuje się niespełna 30 minut, do dowolnego garnka wlać 1,5 litra zimnej wody a do niej dodać warzywa paski lub świeże warzywa pokrojone dowolnie według swego uznania, następnie dodać dowolną ulubioną przyprawę uniwersalną w formie jarzynki, ziela angielskie, liście laurowe, wlać olej lub dowolny tłuszcz jaki kto lubi a także od razu dodać ziemniaki obrane, umyte i przekrojone na połowę. Całość zagotować a po zagotowaniu przestawić na malutki ogień i gotować do pełnej miękkości dodanych ziemniaków
Gdy już ziemniaki w gotującym się na bardzo wolniutkim ogniu w wywarze warzywnym są już idealnie miękkie wtedy ze słoika przełożyć szczaw z całą jego zawartością ( czyli z sokiem który znajduje się w szczawiu ), zamieszać i nadal na wolniutkim ogniu gotować do czasu aż przygotujemy śmietanę a właściwie śmietanę przełożyć do salaterki, wsypać cukier a następnie dodać gorący wywar z gotującej się zupy aby zahartować śmietanę żeby podczas wlania jej do zupy nie zważyła się. Przygotowaną śmietanę dokładnie wymieszać za pomocą łyżki aby nie było grudek
Zapomniałam dodać że szczawiu dodajemy wedle uznania ja po prostu dałam opisane dwa słoiczki tylko dlatego ponieważ akurat tą zupę lubimy mocno kwaśną, Gdy już mamy przygotowaną - wymieszaną dokładnie śmietanę wtedy wlać ją do gotującej się zupy na wolnym ogniu, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby się nie zważyła i zagotować przez 2 minuty cały czas mieszając na sam koniec wsypać pieprz wymieszać i zdjąć z ognia. Jeżeli zupa wyda się za bardzo kwaśna wtedy wsypać według smaku cukru, ugotowana zupę odstawić na parę minut aby smaki się przegryzły
Ugotowaną przepyszną zupę szczawiową z połówkami ziemniaków bez dodatku mięsa podałam z ugotowanymi na twardo jajkami perliczki oczywiście swojskimi czyli od szczęśliwych perliczek które biegają po całym podwórku. Jak dla mnie taka zupa to bardziej zupa wegetariańska i za pewne z chęcią z niej skorzystają osoby które są na diecie lub takie które nie jadają mięsa w żadnej postaci, kto raz taką zupę ugotuje chętnie będzie wracał do tego przepisu i proszę podarujcie sobie zbędne komentarze ponieważ ocenianie mnie nic wam nie da ja gotuję może starodawnie ale wiele osób korzysta i wiem z wiadomości na prywatnym koncie iż są zaskoczeni i zachwyceni moimi przepisami, po za tym nie chwalę się a dzielę się przepisami aby młodzi mogli korzystać
Komentarze
Prześlij komentarz