Zupa rosół z makaronem w 30 minut
Kto lubi rosołek ? my uwielbiamy z makaronem jak również z ziemniakami a jedliście kiedyś rosół ugotowany w 30 minut i to ugotowany razem z makaronem ? Pomyślicie że to niemożliwe że rosół wyjdzie mętny i tu od razu was uprzedzę takimi pytaniami i powiem nie nie będzie mętny wystarczy tylko trzymać się przepisu i prawidłowo ugotować tak jak w opisie. My rosół o prostu kochamy i jadamy go nie tylko w Niedzielę jak większość Polskich rodzin lecz gotuję kiedy nas tylko najdzie ochota a jak jest u was z gotowaniem rosołu ? Dajcie proszę znać w komentarzach, druga sprawa to w zależności na jakim mięsie jest gotowany rosół ponieważ można gotować z trzech rodzajów mięs, z jednego rodzaju dowolnego pochodzenia to znaczy z gęsi, kaczki czy kury, może być sam wołowy a nawet taki jak mój dzisiejszy ugotowany po prostu na porcji rosołowej drobiowej
składniki:
- 1 porcja rosołowa drobiowa ( kadłubek z kuprem, szyją i skrzydłami ),
- 2 garści warzyw paski,
- 1 garść liści pokrojonych pora,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 szklanka dowolnego makaronu ( u mnie koraliki http://www.lubella.pl/ ),
- 1,5 łyżki suszonej natki pietruszki
wykonanie:
Do garnka wlać 2 litry zimnej wody i do niej dodać umyte i oczyszczone kupne porcje rosołowe, warzywa pokrojone w paski, pokrojone liście pora, ziela angielskie, liść laurowy a także przyprawę uniwersalną w formie jarzynki ( jeżeli ktoś lubi i będzie miał ochotę można dodać kostkę rosołową swojską lub kupioną sprawdzonej firmy ). Całość zagotować a po zagotowaniu przestawić garnek na najmniejszą moc ognia i gotować do miękkości mięsa na porcji, w trakcie gotowania dodać opaloną cebulę oraz ząbek czosnku przekrojony na cztery części
Gdy już mięso na kupnej porcji rosołowej jest idealnie miękkie ( uwierzcie bardzo szybko się gotuje ) wtedy wsypać dowolny makaron ja dałam mój ulubiony czyli koraliki który podarowała mi mama i już z dodanym makaronem również gotować na bardzo wolnym ogniu do jego miękkości może być ALDENTE jeśli ktoś z Państwa tak lubi, jak makaron jest już taki jaki oczekiwaliśmy wtedy dodać suszoną natkę pietruszki wymieszać i zdjąć z ognia, pozostawić na chwilę aby rosół przeszedł smakiem natki pietruszki, jeżeli będzie potrzeba doprawić według smaku przyprawą uniwersalną
Ugotowany aromatyczny w miarę gęsty rosół na porcji rosołowej wraz z makaronem wyszedł bardzo smaczny, zniknął szybciej niż się spodziewałam a co najważniejsze nie jest mętny lecz idealnie klarowny, co większość mi kiedyś pisała że to niemożliwe aby rosół gotowany razem z makaronem był przezroczysty że zawsze będzie mętny. A ja właśnie wam udowadniam że gotowany w jednym garnku rosół z makaronem może być jednak przezroczysty, najważniejsze w takim gotowaniu jest to aby gotować na bardzo ale to bardzo wolnym ogniu tak aby tylko pyrkotał i wtedy rosół zawsze wyjdzie wam idealny
Komentarze
Prześlij komentarz