Żeberka paski duszone w sosie
Witam serdecznie jak dzisiejsze wasze menu obiadowe się reprezentowało ? Ja przy Sobocie przygotowałam żeberka paski w sosie który zagęściłam mąką ziemniaczaną, zaraz będzie ocena że to niepojęte ale właśnie teraz was uprzedzę i powiem od siebie iż zaciągnięcie sosu mąka ziemniaczaną jest dużo zdrowsze niż zrobienie go z mąką pszenną, w czasach młodszych moich lat dziadkowie oraz rodzice bardzo często tak zagęszczali sosy nie było wtedy ulepszaczy w formie gotowych sosów. Powiem szczerze że osobiście nie lubię sosów gotowych wolę samodzielnie przygotować sos jaki by to nie był ale swojski, może i te w proszku są dobre nie mówię że nie ale jednak wolę swojskie zagęszczone właśnie mąką ziemniaczaną czy choćby pszenną, decyzja będzie należeć do was ja tylko podam przepis 😉
składniki :- 1340 kg żeberek wieprzowych paski,
- 1 opakowanie 20 g przyprawy do żeberek,
- 3 łyżki oleju KUJAWSKI papryka ostra, bazylia, pomidor
- 4 szklanki wody przegotowanej letniej,
- 2 łyżki suszonych warzyw,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na początek zakupione żeberka paski podzielić na kawałki potrzebne według liczby osób w rodzinie, już podzielone obsypać przyprawą do żeberek oraz wlać olej może być także zwykły bez dodatków. Żeberka dokładnie za pomocą rąk natrzeć każde z osobna a po natarciu już wszystkich odstawić na 10 minut aby przeszły aromatem przyprawy ( u mnie żeberka trafiły się fajne ponieważ było dużo chrząstki z czego mąż był zachwycony ponieważ uwielbia mięciutką chrząstkę )
Po wyznaczonym czasie gdy już żeberka odstały swój niedługi czas w przyprawie z olejem, dużą patelnię rozgrzać i na już rozgrzaną ułożyć kawałki żeberek obsmażając je z obu stron na rumiany kolor nawet można lekko przypiekając celowo wtedy będzie smaczniejszy i ładniejszy sos. W czasie gdy żeberka kończymy smażyć do garnka wlać 3,5 szklanki wody przegotowanej letniej a także wsypać suszone warzywa przełożyć do całości podsmażone już żeberka, zagotować a po zagotowaniu zmniejszyć ogień na najmniejszy i tak dusić pod pół przykrytą pokrywką do pełnej miękkości mięsa na żeberkach, oczywiście co jakiś czas przełożyć te z dołu na wierzch i na odwrót aby równo się udusiłyGdy już mięso jest idealnie miękkie i żeberka zaczynają odchodzić od mięsa wtedy w 0,5 szklance wody przegotowanej chłodnej należy rozprowadzić mąkę ziemniaczaną wlewając całość do duszących się żeberek, zwiększyć moc ognia i zagotować cały czas mieszając doprowadzić do lekkiego zgęstnienia sosu ( jeżeli ktoś wolałby bardziej gesty sos to dodać po prostu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej ). Przygotowane żeberka nie ma potrzeby dosalać lecz jeśli ktoś z Państwa według swego gustu uzna że jednak tak to wtedy proszę to zrobićPrzygotowane żeberka duszone w sosie zaciągniętym mąką ziemniaczaną podać można jak w u nas z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem świeżym oraz okraszone sosem z żeberek a jako surówkę podałam tradycyjną mizerię czyli ogórki szklarniowe posolone z dodatkiem śmietany 18 %. Żeberka po prostu rozpływały się w ustach nie były suche lecz wilgotne a zarazem kruche, całkowity czas duszenia żeberek na bardzo wolnym ogniu to około 2 godziny aby były naprawdę bardzo ale to bardzo mięciutkie a nie żylaste, nawet mój malutki wnusio dał sobie z nimi radę bez żadnego problemu😂
Komentarze
Prześlij komentarz