Surówka z buraczków tartych
Dzisiejszą propozycją będzie surówka w sam raz jako dodatek do dań głównych zwłaszcza do kotletów mielonych, nie wiem jak wy ale my bardzo lubimy wszystkie rodzaje surówek lecz akurat do mielonych to raczej obowiązkowo surówka z czerwonych buraczków no chyba że akurat nie posiadam ich w domu to wtedy robię innego rodzaju surówkę ale musi być jakakolwiek ponieważ danie główne w naszym przypadku bez surówki to nie obiad nie wiem czy też tak macie? Dodam że surówka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu
składniki:
- 500 g buraczków gotowanych,
- 0,5 główki młodej dużej cebuli,
- 0,5 łyżki soli drobnej,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki octu 10 %,
- 3 łyżki oleju
wykonanie:
Młodą cebulę pokroić w nie za drobną kostkę, nasolić ją a następnie za pomocą dłoni uciskać aż sól się rozpuści a cebula puści soki i zmięknie, następnie do cebuli już w salaterce dodać buraczki czerwone starte na tarce jarzynowej. Do startych buraczków wsypać cukier a także wlać ocet i dokładnie wymieszać a następnie odstawić na około 5 minut aby buraczki puściły sok od octu i cukru no i oczywiście aby cukier był niewyczuwalny. Po wyznaczonym czasie odstania buraczków wlać olej i kolejny raz dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą wszystkich składników w trakcie mieszania można dodać dowolna ilość pieprzu czarnego mielonego w zależności kto jak lubi
Przygotowana surówka z buraczków czerwonych w taki sposób smakuje rewelacyjnie jeżeli ktoś z Państwa nie może z jakiegoś powodu octu można dodać sok z cytryny ale od razu uprzedzam i zapewniam że już smak nie będzie tak dobry jak z octem tak więc decyzja należy do Państwa przemyślenia. Surówka z buraczków z dodatkiem cebulki idealnie pasuje do dania głównego w którym mamy kotlet mielony z dowolnego rodzaju mięsa, więc jak najbardziej polecam jeżeli są Państwo zwolennikami surówek
Komentarze
Prześlij komentarz