Potrawka z mięsem wieprzowym z chrząstką
Co byście powiedzieli na danie jednogarnkowe z pysznym mięsem wieprzowym z chrząstką z dodatkiem ryżu i warzyw ? Lubicie może takie dania gdzie wystarczy jeden garnek lub patelnia, nie trzeba wtedy dużo zmywać 😂 a i danie praktycznie robi się samo prawda ? Moją inspiracją był fakt że mięsko z chrząstką dostałam od mamy a że znudziło nam się już jadanie samego mięsa więc pomyślałam że przygotuję danie obiadowe dwa w jednym a mianowicie aby ryżu nie gotować osobno i osobno dusić mięso więc zrobiłam danie jednogarnkowe i to był super pomysł a danie wyszło wyśmienite. Jeżeli interesuje Państwa takie rozwiązanie to zapraszam poniżej 👇👇 do zapoznania się ze szczegółowym przepisem oraz dodanymi prze ze mnie zdjęciami
składniki:
- 750 g mięsa wieprzowego z chrząstką,
- 2 łyżki przyprawy do mięsa,
- 4,5 szklanki przegotowanej letniej wody,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 torebka ryżu PARBOILED,
- 1 garść warzyw paski,
- 2 łyżki suszonej natki pietruszki,
- 1 łyżka oleju
wykonanie:
Na początek kupione mięso wieprzowe z chrząstką opłukać w zimnej wodzie a następnie osuszyć na durszlaku, po osuszeniu całe mięso przełożyć do miski, posypać przyprawą do mięsa wlać olej i dokładnie wymieszać do połączenia się mięsa z przyprawą oraz olejem. Tak przygotowane mięso z chrząstką odstawić na 10 minut aby przeszło dodaną przyprawą
Po wyznaczonym czasie odstania mięsa w przyprawie dużą patelnię rozgrzać i na rozgrzaną wyłożyć wszystkie kawałki mięsa podsmażając je na rumiany kolor, po podsmażeniu z każdej strony mięsa wlać 3 szklanki przegotowanej letniej wody i zagotować a już po zagotowaniu zmniejszyć źródło ognia i na bardzo wolnym dusić pod przykryciem do miękkości mięsa
Gdy mięso jest już prawie miękkie wsypać torebkę ryżu dowolnego ( nie musi być taki jak u mnie w przepisie ), wymieszać i nadal dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu do pół miękkości ryżu, po tym czasie dodać warzywa pokrojone w paski lub dowolnie kto jak woli ( ja już takie kupiłam ) i kolejny raz dusić pod przykryciem aż do czasu wyparowania wody która była dodana na początku przygotowywania dania
Po wyparowaniu wody z mięsa z ryżem i warzywami które się duszą na bardzo wolnym ogniu wsypać suszoną natkę pietruszki zamieszać wlać kolejne 1,5 szklanki przegotowanej letniej wody ( ale tylko w przypadku dodania tego ryżu co u mnie ) ponieważ jest on długo twardy i jeszcze poddusić pod przykryciem przez jakiś czas aż ryż zmięknie a po zmiękczeniu już idealnie ryżu zdjąć pokrywkę doprawić według swego smaku solą lub przyprawą uniwersalną i co jakiś czas mieszając smażyć do czasu aż dodana woda wchłonie się w danie a danie zrobi się kleiste
Przygotowanie takiego dania jest dość długie zanim wszystko idealnie będzie miękkie to około 2 - 2,5 godziny lecz wszystko jest zależne od tego jaki rodzaj ryżu dodamy bo to ma bardzo duże znaczenie lecz można podobne danie przygotować w sposób taki że mięso podsmażyć udusić a gdy jest miękkie wtedy dodać ryż już ugotowany na przykład z dnia poprzedniego a druga opcja to ryż uprażyć - ugotować w osobnym garnku. Dodam na koniec że danie wyszło przepyszne na gorąco po prostu petarda, można jeść także na zimno jednak choćby odrobinę podgrzane smakuje dużo lepiej, moją potrawkę podałam z ulubioną surówką z ogórka na słodko - kwaśno
Komentarze
Prześlij komentarz