Reklama

Wyszukaj przepis

Młoda kapusta na rzadko

Może i taka kapusta to nic nadzwyczajnego ponieważ każdy umie ugotować, jednak moja jest trochę inna taka jaką pamiętam z dzieciństwa a to dlatego gdyż jest ugotowana na skórach wieprzowych z dodatkiem mięsa z kości BOCZKOWYCH a także dodanie dowolnej kiełbasy no i oczywiście dużo świeżego kopru. Nie każdy lubi skóry wieprzowe ale już niejednokrotnie wam pisałam że mają dużo właściwości odżywczych a zwłaszcza niezbędne mikroelementy, posiadają również witaminy z grupy B. Tak więc zanim mnie ocenicie i dacie niepotrzebny komentarz to najpierw poczytajcie na temat właściwości skór wieprzowych

składniki:

  • 470 g skór wieprzowych bez słoniny,
  • 660 g kości BOCZKOWYCH,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 garść warzyw paski,
  • 1 główka młodej kapusty 870 g,
  • 1 pęczek świeżego kopru,
  • 1 większa szczypta pieprzu mielonego czarnego,
  • 0,5 długiego pętka kiełbasy podwawelskiej 

wykonanie:

Przygotować wszystkie składniki potrzebne do ugotowania młodej kapusty na rzadko czyli do ziemniaków lub chleba, następnie do garnka wlać 1 litr wody dodać do niej krótkie kości BOCZKOWE oraz opłukane skóry wieprzowe a także wsypać przyprawę uniwersalną w formie jarzynki kto jakiej używa. Zagotować a następnie całość gotować do pełnej miękkości mięsa na kościach oraz skóry, oczywiście skóry będą szybciej miękkie więc należy je szybciej wyjąć z wywaru do ostygnięcia. Gdy wyjmiemy również kości BOCZKOWE wtedy dodać warzywa paski, liście laurowe i ziela angielskie a po chwili poszatkowaną grubiej kapustę młodą i na wolnym ogniu gotować do czasu aż zmięknie

W trakcie gotowania się młodej kapusty na bardzo wolnym ogniu ostygnięte skóry wieprzowe pokroić w grubsze paski a mięso z kości BOCZKOWYCH oczyścić dodając wszystko przygotowane do gotującej się kapusty i gdy jest już prawie miękka, wsypać pieprz zamieszać i jeszcze przez chwilę pogotować na najmniejszym ogniu do czasu aż kapusta całkowicie zmięknie. Gdy kapusta jest już idealnie miękka wtedy dodać opłukany i pokrojony drobniej świeży koper, pogotować na wolnym ogniu przez 5 minut a po wyznaczonym czasie gotowania się z koprem dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę dowolną kto jaką lubi. Zamieszać, jeżeli będzie taka potrzeba doprawić według swego smaku i pogotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 - 3 minuty


Ugotowanie takiej kapusty zajmuje niewiele czasu a smakuje rewelacyjnie z dodatkiem skór wieprzowych może być również ugotowany na porcjach drobiowych i dodatkiem skór drobiowych decyzja należy do Państwa. Powiem tylko od siebie że z młodej kapusty taki kapuśniaczek smakuje obłędnie jeśli ktoś jeszcze nie gotował lub nie ma pomysłu na obiad to polecam przygotowania takiej kapusty do ziemniaków lub po prostu do dowolnego pieczywa


Komentarze

Popularne posty