Ciasto białkowy " CIELACZEK "
Dzień dobry a właściwie już dobry wieczór mam dziś dla Państwa przepis który wymyśliłam na szybko, a tylko dlatego ponieważ farma Białka www.farmabialka.pl
podjęła ze mną współpracę w związku z tym postanowiłam odwdzięczyć się dla nich za produkty które mi przysłali i wykonać jakieś danie aby udowodnić że białka z ich farmy są wyjątkowe i nadają się do ciast lecz nie tylko. Tak prawdę mówiąc można wiele posiłków przygotować z użyciem samego białka, jeżeli pozostaje Państwu białko na przykład z pieczenia pączków to będziecie mieli ode mnie przepis który warto wykorzystać. Białko podanej prze ze mnie firmy jest świeżutkie i naprawdę godne polecenia a co najważniejsze nie mamy obaw że do oddzielonego białka od żółtek nie dostanie się ani odrobina zbędnego żółtka
składniki:
- 1 butelka białka kurzego 500 g,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao
wykonanie :
Początkowo przygotować białko w butelce a mianowicie wyjąć ją z lodówki aby uzyskało białko w niej temperaturę pokojową ( ja mam butelkę pół litrową w której mieści się 16 białek ), gdy już białko ma temperaturę pokojową należy całość przelać do miski dodać szczyptę soli i ubijać mikserem najpierw na wolnych obrotach następnie na największych do czasu ubicia sztywnej piany. Po dokładnym ubiciu piany stopniowo dodawać cukier i ubijać do czasu aż piana będzie sztywna i lśniąca oraz do rozpuszczenia cukru, ( jak jest błyszcząca to znaczy że dobrze jest ubita )
Jak już piana z białek jest idealnie ubita wtedy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlać olej i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się składników, po dokładnym wymieszaniu przygotowane ciasto podzielić na dwie części do jednej z części dodać 2 łyżki kakao a do jasnej części dodać 2 łyżki mąki i także każdą z części ciast wymieszać na jednolite masy ( oczywiście kakao jak i dodawaną mąkę także przesiać ). Jeżeli ktoś z Państwa nie będzie miał ochoty na takie bawienie się z przygotowaniem można zrobić całe jasne lub całe ciemne ciasto nie musi być tak jak u mnie
Po przygotowaniu mas na ciasto przygotować blaszkę 32 / 23 wykładając ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wtedy kłaść na przemian po dwie łyżki jasnego ciasta a obok niego 2 łyżki ciemnego ciasta tworząc szachownicę lub także można również kłaść identycznie jak robimy zebrę, po ułożeniu końcowych mas mi więcej zostało białej dlatego jest na wierzchu, można za pomocą patyczka wykonać esy floresy
Tak przygotowane masy ciast na ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 175 stopni i piec 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia wyjmując je razem z papierem na ręcznik papierowy aby dno nie zaparowało od blaszki w której się piekło, po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową a jeżeli ktoś lubi można przygotować na ciasto lukier, ciasto oddzielić od papieru do pieczenia
Upieczone i ostygnięte ciasto jest bardzo smaczne nie dość że świetnie puchate i mięciutkie to jeszcze idealnie wilgotne, kto raz go upiecze będzie bardzo często wracał do tego przepisu, a po za tym nigdy nie zmarnuje się białko z jajek których potrzebujemy tylko żółtek. Szczerze polecam Państwu przepis chociaż sama go wymyśliłam i myślałam że będzie zakalec a tu taka niespodzianka ciasto wyszło mega smaczne które można na przykład przełożyć kremem lub dowolnym dżemem i mamy przepyszny deser do kawki
Super ciacho :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję
Usuń