Chłodnik ogórkowy
Może zechcecie prosty przepis na chłodnik ogórkowy, w sam raz na upalne dni do dań drugich i nie tylko. Często latem robię takie chłodniki lecz zazwyczaj ze szczypiorku a wczoraj pomyślałam że zrobię właśnie ogórkowy, i nie zawiodłam się chłodnik wyszedł petarda jak na obecne upały to po prostu strzał w dziesiątkę. Nie wiem czy lubicie takie chłodniki ale moja rodzina uwielbia a zwłaszcza ja po prostu mogę je pić bezustannie, idealnie nadają się na schłodzenie organizmu w czasie upałów, chłodniki to najpopularniejsze danie przygotowane na zimno, zazwyczaj jest przygotowywany z botwinki ale czemu by nie spróbować ze szczypioru czy ogórków ? jest to niezawodny sposób na upalne orzeźwienie. Więc już nie będę się rozpisywać i zabieram się za podanie składników oraz sposób wykonania
składniki:
- 2 średnie ogórki szklarniowe,
- 0,5 łyżki soli drobnej,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2 - 3 łyżki octu 10 %,
- 4 szklanki zimnej wody z kranu,
- 4 łyżki z górką śmietany 18 %
wykonanie:
Przygotować potrzebne nam produkty do zrobienia chłodnika, następnie ogórki mogą być również gruntowe umyć, osuszyć i obrać ze skórki, po obraniu zetrzeć oba na drobnej tarce jarzynowej. Gdy już mamy starte ogórki wtedy wsypać sól, posłodzić oraz wlać ocet dokładnie wymieszać i odstawić na 2 minuty aby ogórki puściły sok ( można zamiast octu dać sok z cytryny ale od razu ostrzegam nie będzie tego efektu WOW )
Po wyznaczonym czasie odstania ogórków wlać schłodzoną wodę z kranu lub kupną niegazowaną lecz powinna być mocno schłodzona, całość już z wlaną wodą dokładnie wymieszać a następnie dodać śmietanę 18 % lub 12 % i także wymieszać do czasu aż nie będzie grudek śmietany. W trakcie mieszania należy spróbować i jeżeli będzie taka potrzeba wtedy dosolić i wlać octu ale to już zależy od Państwa smaku i gustu, chłodnik powinien wyjść lekko słodko - kwaśny. Przygotowany chłodnik odstawić do czasu przygotowania obiadu aby smaki się przegryzły
Gotowy chłodnik ogórkowy można jeszcze dodatkowo schłodzić w lodówce, składniki podane są na wykonanie 3 - 4 szklanek ( jak na zdjęciu ) chłodniku, jeżeli ktoś z Państwa posiada większą rodzinę polecam podwojenie podanych składników. Tak przygotowany chłodnik nie dość że świetnie smakuje to jeszcze schładza nasze pragnienie podczas upalnych dni, ja do przygotowanego chłodniku zrobiłam na obiad ziemniaki z jajkiem sadzonym
Komentarze
Prześlij komentarz