Chleb mieszany z suszonymi pomidorami w ziołach
Co byście powiedzieli na świeży pachnący w całym domu swojskim chlebkiem ? I to nie byle jakim ponieważ jest bardzo prosty w przygotowaniu nie trzeba się wysilać aby go wykonać, nie ma potrzeby wyrabiania ciasta gdzie większość tego nie lubi a i moim zdaniem najważniejsze że jest z dodatkiem suszonych pomidorach z ziołami, z wielkim szacunkiem zapraszam każdego z osobna do zapoznania się z przepisem. Myślę że każdy z Państwa uwielbia swojskie pieczywo no chyba że się mylę, ten chlebuś jest tak prosty w wykonaniu że chyba szybszego nie mogłam wymyśleć jedyny czas oczekiwania to niedługi podczas podrośnięcia a następnie gdy czekamy aż się upiecze a to też nie trwa długo, ok już się nie rozpisuję i zabieram się za napisanie przepisu wraz z dodaniem zdjęć z których za pewne korzystacie
składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka soli drobnej,
- 1 opakowanie drożdży suszonych 8 g,
- 2,5 szklanki ciepłej wody,
- 1 słoik 155 g pomidorów suszonych z ziołami,
- 8 łyżek oleju z pomidorów z ziołami ze słoika
wykonanie:
Przygotować potrzebne nam do ciasta produkty następnie do miski wsypać obie mąki, cukier, sól, drożdże suszone a po chwili dodać niepełny słoik pokrojonych drobniej pomidorów suszonych oraz 8 łyżek oleju właśnie z tych pomidorów, gdy już te wszystkie składniki zostały dodane wtedy wlać ciepłą przegotowaną lecz nie gorącą wodę i wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się składników aby ciasto wyszło luźne nie za gęste
Gdy już wszystko jest idealnie wymieszane przyszykować blaszkę - foremkę 35/12 wyłożyć ją papierem do pieczenia, następnie do tak przygotowanej foremki przełożyć całe przygotowane ciasto na chleb i postawić w ciepłym miejscu na 30 minut aby podrosło. Po wyrośnięciu ciasta co będzie widoczne gołym okiem rozgrzać piekarnik ustawiając go na 190 stopni i do już rozgrzanego piekarnika wstawić wyrośnięte ciasto piec 55 - 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu chleba i tak zwanego suchego patyczka
Upieczony chlebek wyjąc z piekarnika następnie z blaszki razem z papierem wyjąć na kratkę aby nie zaparował od dna blaszki i pozostawić do ostygnięcia, można jeszcze ciepły posmarować po wierzchu wodą aby skórka zmiękła, po ostygnięciu oddzielić papier od chlebka odchodzi bez żadnego problemu. Gotowy chleb bardzo ładnie się kroi i nic się nie kruszy
Gotowy do spożycia chlebek najlepiej smakuje z masłem soląc je ale również można zajadać z innymi dodatkami takimi jak pomidor, ogórek, cebulka a także z dowolną ulubioną wędliną kto jaką lubi. Upieczenie swojskiego chleba to nic trudnego wystarczy tylko mieć składniki i dobre chęci do jego przygotowania a potem tylko się cieszyć tak pięknym zapachem który wydobywa się podczas pieczenia oraz radość z jego spożywania
Komentarze
Prześlij komentarz