Bardzo szybka zupa buraczkowa
Zupa zupka kto ich nie lubi chyba większość ludzi uwielbia zupy a już buraczkowa to druga po pomidorowej królowa, kto tak uważa ? Zazwyczaj w Polskich rodzinach obiad składa się z dwóch dań u mnie niestety nie ponieważ byśmy tego nie przejedli gdyż jesteśmy tylko w trójkę a po za tym od dzieciństwa byliśmy uczeni do jednego dania obiadowego i tak zostało do dziś. No cóż mimo to podam przepis na najszybszą zupę buraczkową ugotowaną w 30 minut, pomyślicie że to niemożliwe ? A jednak ale dowiecie się o tym zapoznając się z przepisem i oczywiście jak wykonać taką zupę w tak krótkim czasie a więc już się nie rozpisuję tylko przepis Państwu zapisuję 👍
składniki:
- 100 g tłuszczu gęsiego swojskiego,
- 1,5 garści warzyw paski,
- 1 garść pokrojonych liści pora,
- 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 1 opakowanie buraczków czerwonych gotowanych 500 g,
- 2,5 łyżeczki cukru,
- 2,5 - 3 łyżki octu 10 %,
- 3/4 dużego kubka śmietany 18 %,
- 6 - 8 średnich ziemniaków,
- 1 mały pęczek natki pietruszki,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 małe liście laurowe
wykonanie:
Do garnka wlać 2 litry zimnej wody dodać swojski tłuszcz gęsi lub dowolny jaki kto woli może być nawet zwykły olej, następnie dodać warzywa paski, pokrojony por oraz przyprawę uniwersalną w formie jarzynki kto jaką używa, zagotować a następnie na wolniutkim ogniu pogotować przez 10 minut. Po wyznaczonym czasie gotowania się warzyw dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości a w czasie gotowania się wywaru z ziemniakami przygotować zakupione buraczki, zetrzeć je na tarce jarzynowej dodać według swego smaku ocet oraz cukier i wymieszać dokładnie, odstawić aby puściły sok
Gdy ziemniaki w gotującym się wywarze są już wystarczająco miękkie wtedy dodać przygotowane w trakcie gotowania się wywaru buraczki zamieszać i na wolnym ogniu pogotować przez 5 minut w trakcie dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz pokrojoną świeżą natkę pietruszki chwilkę zagotować na wolnym ogniu jeżeli będzie taka potrzeba doprawić całość przyprawą uniwersalną, octem oraz cukrem a w międzyczasie przygotować śmietanę czyli rozprowadzić ją z gorącym wywarem od zupy do czasu aż w śmietanie nie będzie grudek
Gdy zupa z buraczkami pogotowała się przez wyznaczony czas wtedy wlać do niej przygotowaną w trakcie gotowania śmietanę szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zwarzyła, delikatnie zagotować na bardzo wolniutkim ogniu cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i pyszną szybką buraczkową mamy już gotową, zupa buraczkowa czym dłużej stoi tym ładniejszego koloru nabiera ( dodam że buraczki zakupiłam w Biedronce są pyszne oraz bardzo soczyste )
Ugotowana i pozostawiona przez chwilę zupa buraczkowa którą szybko się gotuje wyszła tak smaczna aż braliśmy dolewki a że ugotowałam spory garnek to jeszcze na jutro będzie co pojeść a buraczkowa tak jak szczawiowa czy grochowa na drugi dzień smakuje jeszcze bardziej gdy dodane do niej składniki się przegryzą ten kto jest miłośnikiem zup dobrze wie o czym mowa. Polecam ugotowanie buraczkowej w taki sposób będziecie po prostu zachwyceni
Komentarze
Prześlij komentarz