Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z sałaty rzymskiej i ogórków kiszonych

Nie wiem  jak zacząć aby wam to napisać, ale zacznę od początku ostatnio jakoś u mnie brak weny i oczywiście pomysłów na przygotowanie obiadu, mięsa nie bardzo chce się rodzince wolą zupy. Tak więc zajrzałam do lodówki patrzę a tam leży sałata rzymska, ogórki kiszone mam swoje więc wykombinowałam taką oto zupę na którą z wielką przyjemnością podam Państwu przepis może akurat ktoś z obserwujących mojego bloga będzie miał ochotę aby sobie właśnie taką ugotować, wiem że na pewno będą zaraz docinki że takich wynalazków nikt nie jada a jednak my jedliśmy i czujemy się z tym dobrze bo zawsze to coś innego niż tradycyjne Polskie zupy, za niedługo podam Państwu kolejny mój pomysł na zupę czekajcie cierpliwie 💝

składniki:

  • 1 porcja z perliczki kadłubek z piersią, szyją i skrzydłami,
  • 1 spora garść warzyw paski,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 1 mała garść pokrojonego pora,
  • 2 sałat6y rzymskie,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 4 małe ogórki kiszone,
  • 1 - 1,5 szklanki soku z ogórków kiszonych,
  • 4 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać 2 litry zimnej wody dodać oczyszczone i umyte porcje swojskiej perliczki lub dowolne mięso kto jakie chce ponieważ nie każdy może mieć dostęp do swojskiego drobiu, pogotować mięso z przyprawą uniwersalną oraz zielem angielskim i liściem laurowym na wolnym ogniu od zagotowania przez co najmniej 30 minut ( ale tylko w wypadku gdy mamy swojskie mięso ) następnie po wyznaczonym czasie dodać zakupione lub swojskie warzywa paski oraz pokrojony dowolnie por i nadal gotować na wolnym ogniu

Gdy już mięso z perliczki swojskiej jest miękkie wyjąć je z gotującego się wywaru i wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę gotując je do odpowiedniej miękkości na wolnym ogniu a w międzyczasie przygotować sałatę rzymską czyli opłukać ją i osuszyć a następnie poszatkować drobno ( jeżeli ktoś nie lubi gęstych zup można użyć tylko jednej sałaty w sumie dużo zależy od tego jakiej wielkości one będą moje były małe ). Jak już ziemniaki są odpowiednio miękkie przełożyć do wywaru przygotowaną sałatę i na bardzo wolnym ogniu pogotować z nią przez 5 minut 

Po wyznaczonym czasie gotowania się wywaru z ziemniakami i sałatą dodać starte na drobnej tarce jarzynowej ogórki i wlać sok z ogórków w zależności od tego jaka kto chce mieć kwaśność zupy aby była mniej kwaśna dodać 1 szklankę a jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśną wtedy wlać 1,5 szklanki kwasu z ogórków a także dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku ( dodanie ogórków i kwasu do zupy sprawi to że nie będzie czuć goryczki od dodanej sałaty rzymskiej również na bardzo wolnym ogniu pogotować przez 5 minut a w międzyczasie przygotować śmietanę rozrabiając ją z gorącym wywarem od zupy tak aby nie było grudek śmietany, można dodać płaską łyżeczkę cukru

Jak już zupa pogotowała się wyznaczony czas i mamy przygotowaną śmietanę wtedy wlać ją do gotującej się na wolnym ogniu zupy szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła i zagotować przez dosłownie 1 minutę na większym ogniu. Po tym czasie zdjąć z ognia wsypać suszoną natkę pietruszki zamieszać i odstawić na chwilkę aby smaki się przegryzły

Ugotowaną sytą, aromatyczną i bardzo smaczną zupę podałam z kawałkami gotowanego mięsa z porcji perliczki a mianowicie kawałki piersi. Jeżeli ktoś z Państwa nie jadł zupy w takim wydaniu to jak najbardziej polecam smak jest świetny czyli lekko słodko - kwaśny właśnie o taki smak mi chodziło, po za tym taka zupa jest na każdą kieszeń ponieważ sałatę rzymską często można spotkać w marketach na promocjach a ogórki kiszone zapewne każdy ma swoje a jeśli nie to przecież również można kupić. Zupa była ugotowana dla 4 osób 

Komentarze

Popularne posty