Zupa pieczarkowa z przecierem pomidorowym
Tak jak obiecałam podaję Państwu przepis na pieczarkową mojego autorstwa, jeszcze pewnie takiej nie jedliście a ja od siebie mogę powiedzieć że naprawdę warto a i oczywiście zupa godna polecenia o ile ktoś uwielbia pieczarki tak jak ja, ja po prostu pieczarki mogę zajadać w każdej postaci tak je uwielbiam. Moja pieczarkowa jest wyjątkowa tylko dlatego gdyż jest ugotowana z ziemniakami, makaronem i zaciągnięta przecierem pomidorowym razem ze śmietaną, szczerze mówię iż gdy raz ją ugotujecie to będziecie często wracać do tego przepisu tak wam ona posmakuje. Zupa pieczarkowa to jedna z najlepszych zup które możemy jadać choćby codziennie, jak dla mnie to nr jeden w śród zup
składniki:
- 0,5 kg kości BOCZKOWYCH,
- 500 g świeżych pieczarek,
- 1 garść warzyw paski,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 5 średnich ziemniaków,
- 1, 5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 1 łyżka masła,
- 0,5 szklanki makaronu koraliki,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
- 4 łyżki śmietany 18 %,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego 30 %,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki,
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
wykonanie:
Do garnka wlać 1,5 litra wody zimnej, dodać do niej kości BOCZKOWE, warzywa paski a także przyprawę uniwersalną, całość zagotować a następnie zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować pod pół przykrytą pokrywką do miękkości mięsa na kościach ( mięso można użyć kto jakie woli na przykład porcje rosołowe ). Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie wyjąć je z wywaru do ostygnięcia a w jego miejsce dodać ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę i również gotować do ich miękkości a jak ziemniaki są miękkie wsypać dowolny makaron i całość gotować na wolniutkim ogniu. W międzyczasie przygotować pieczarki czyli na rozgrzanym maśle podsmażyć oczyszczone i pokrojone pieczarki, wsypać pieprz i smażyć je tylko do czasu aż puszczą sok oczywiście cały czas mieszając
Jak już w gotującym się wywarze makaron odpowiednio napęczniał wtedy dodać podsmażone pieczarki z całą zawartością która znajduje się w patelni gotować przez chwilę na wolniutkim ogniu do czasu aż z kości oczyścimy mięso które należy dodać do gotującego się wywaru już z pieczarkami oraz do momentu gdy pieczarki zmiękną, po dodaniu mięsa pokrojonego drobniej dodać ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy i nadal chwilę pogotować. Jeżeli będzie potrzeba można doprawić do smaku przyprawą uniwersalną w formie jarzynki
Pod koniec gotowania się zupy już z pieczarkami dodać świeżą natkę pietruszki pokrojoną drobniej i gotować na wolniutkim ogniu do czasu aż przygotujemy koncentrat pomidorowy ze śmietaną i cukrem czyli wszystko dodać do salaterki a następnie wlać kilkanaście łyżek gorącego wywaru z gotującej się zupy i wymieszać do czasu aż w dodanej śmietanie nie będzie grudek. Wlać przygotowaną śmietanę z koncentratem do gotującej się zupy i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, całość zagotować a następnie zdjąć z ognia wsypać suszoną natkę pietruszki zamieszać i na chwilę odstawić aby zupa nabrała smaku
Ugotowana bardzo smaczna a zarazem syta zupka pieczarkowa w formie jakiej ugotowałam czyli z koncentratem pomidorowym wyszła tak wspaniała iż moi domownicy czyli mąż z synem brali dokładki oczywiście ja również nie mogłam się jej oprzeć, ten smak i aromat pieczarek po prostu powala na kolana. Tak więc jeśli w takim wydaniu jeszcze nie jedliście tejże zupy to z czystym sumieniem mogę ją polecić podpisując się pod nią moim nazwiskiem 😉. Przed podaniem zupy już w talerzu jeżeli ktoś lubi można dodatkowo posypać suszoną natką pietruszki
Komentarze
Prześlij komentarz