Świetny przepis na naleśniki
Niema nic lepszego jak dobre naleśniki prawda ? Naleśniki to jedno z najszybszych dań jako deser a nawet jako dodatek do obiadu jako drugie danie zaraz po zupie czyż nie, aby zjeść dobre naleśniki wystarczy aby przygotować dobre ciasto i oczywiście tylko po smażyć i już możemy zachwycać się wyśmienitym jedzonkiem. Naleśniki uwielbiają duzi i mali jest to sprawdzone od lat mają dużo właściwości które są dobrym źródłem węglowodanów a także witamin z grupy B oraz wapnia mają również niewielką ilość pełnowartościowego białka. Już nie będę się rozpisywać ponieważ poczytać sobie można na temat naleśników u wujka GOOGLE tam znajdziemy wszystko co jest nam potrzebne aby dowiedzieć się co i jak jemy
składniki na ciasto:
- 2 jajka M,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 3 szklanki wody mocno gazowanej,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
dodatkowo:
- 1 słoik dowolnego dżemu
wykonanie:
Początkowo przygotować wszystkie potrzebne składniki do przygotowania ciasta na naleśniki, następnie całe jajka wbić do miski, wsypać szczyptę soli a po chwili dodać pozostałe składniki, na koniec wlać mocno gazowaną wodę i całość dokładnie zmiksować do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto odstawić na 3 minuty aby odpoczęło
Gdy pozostawione ciasto już odpoczęło patelnię do naleśników rozgrzać wlać na nią kroplę oleju ( ale tylko na pierwszy ponieważ za zwyczaj się nie udają tak jak i pierwszy związek 😂 ), wlać chochlę ciasta rozprowadzając je po całej patelni, gdy ciasto smażące się zacznie z wierzchu się ścinać wtedy odwrócić na drugą stronę i podsmażyć na rumiany kolor
Usmażone naleśniki układać jeden na drugim dodam że tak przygotowane naleśniki nie mają w sobie dużo tłuszczu to znaczy nie są tłuste, na już usmażone wszystkie naleśniki należy nałożyć dżem lub kto jaki woli farsz na przykład krem kakaowy czy choćby twaróg a także można przygotować słony farsz na przykład taki jak do pierogów ruskich lub pieczarkowy czy nawet by kapustę z pieczarkami i wtedy usmażyć krokiety ale decyzja należy już do państwa. Zwijać dowolnie według swego gustu
Przygotowane moje naleśniki akurat ze swojskim dżemem śliwkowym podałam z delikatnie posypanym cukrem pudrem oraz połówkami śliwek z kompotu, naleśniki to najszybsze danie nie tylko obiadowe, mogą być na śniadanie jak również na kolację. Polecam przygotowanie takiego ciasta na naleśniki będziecie mile zaskoczeni
Komentarze
Prześlij komentarz