Reklama

Wyszukaj przepis

Surówka do obiadu z kapusty kiszonej

Dzień dobry wszystkim dziś podzielę się z Państwem przepisem na pyszną surówkę z kapusty kiszonej, każdemu jest dobrze znana taka surówka lecz większość robi je inaczej czyli według swego smaku i gustu. Ja jednak chciałabym podzielić się z wami moim przepisem który robię od lat i każdemu ona smakuje nie tylko rodzinie ale również znajomym, kapusta kiszona jest niskokaloryczna ale za to ma bardzo dużo właściwości potrzebnych dla naszego zdrowia, jedząc kapustę kiszoną daje ona nam lepsze procesy trawienia wzmacnia odporność a dodatkowo poprawia naszą kondycję skóry a także ma wiele potrzebnych nam witamin

składniki:

  • 1 większa cebula,
  • 0,5 łyżki soli drobnej,
  • 380 g kapusty kiszonej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 3 łyżki oleju KUJAWSKI rzepak 

wykonanie:

Do przygotowania surówki należy przygotować potrzebne nam składniki dodam że moja surówka jest przygotowana dla trzech osób jeżeli ktoś ma większą rodzinę należy podwoić a nawet potroić ilość składników. A więc tak na początek cebulę obrać z łupinek i pokroić ją w drobną kostkę, nasolić a następnie za pomocą dłoni ucisnąć aby cebula od soli zmiękła, po wykonaniu tej czynności należy drobniej pokroić kapustę kiszoną dodając ją do uciśniętej zmiękczonej cebuli, wsypać pieprz czarny oraz cukier i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Po wymieszaniu całości wlać olej czyli trzy łyżki i wymieszać pozostawić aby surówka nabrała smaku


Powiem Państwu w sekrecie że dodanie oleju KUJAWSKI z pierwszego tłoczenia rzepak idealnie nadaje się do tego typu surówek a choćby dlatego że ten właśnie olej nie pływa w surówkach jak zwykłe oleje a od razu wsiąka w kapustę. Surówka z kapusty kiszonej to wspaniały dodatek na przykład do dowolnej ryby smażonej a także jeśli ktoś lubi to również do schabowego ale to już zależy kto co lubi


Komentarze

Popularne posty