Miękkie ciasteczka maślano - twarogowe
Mam dziś dla was przepis na pyszne miękkie ciasteczka maślano - twarogowe, zalegała mi w lodówce kostka twarogu a że żal wyrzucić no i za bardzo nie było pomysłu co z niego wykonać więc pomyślałam o ciasteczkach, myślę sobie udadzą się to udadzą nie to najwyżej wyrzucę ale o dziwo wyszły i to jakie smaczne aż dech mi zaparło. Przepis i wykonanie jest banalnie prosty a znikają w mgnieniu oka, lubicie może taki przepisy ? za chwilę wszystko szczegółowo opiszę co jak wykonać jeżeli ktoś zechce i ma potrzebne składniki to nic innego mu nie pozostaje jak wykonać takie ciasteczka dla rodziny
składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 10 łyżek cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kostka twarogu 250 g,
- 2 łyżki śmietany 12 %,
- 1 kostka masła 200 g,
- 1 szklanka ma poj. 250 ml
wykonanie:
Zanim zaczniemy przygotowywanie ciasta na ciastka należy wszystkie potrzebne składniki wyjąć z lodówki aby miały temperaturę pokojową, po ogrzaniu składników z lodówki do miski wsypać mąkę ( ja użyłam mąki BASIA przeznaczonej do pierogów ), cukier puder, proszek do pieczenia następnie dodać całą kostkę twarogu dowolnego może być chudy, tłusty lub półtłusty, masło pokroić w kawałki i dodać śmietanę. Wszystkie składniki za pomocą dłoni lub robota kuchennego wyrabiać tak długo aż połączą się w jedną całość, przygotowane ciasto odstawić na 10 minut aby odpoczęło
Po wyznaczonym czasie odstania wyrobionego ciasta do dłoni nabierać dowolną ilość ciasta i można w dłoniach uformować ciastko lub za pomocą łyżki a również można wycinać foremkami to już zależy od państwa ja podaję szybszą wersję a najszybsza to będzie gdy w dłoniach uformujemy dowolny kształt. W czasie przygotowywania ciastek blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i na nim układać przygotowane ciasteczka w niewielkich odstępach, po wykonaniu wszystkich można za pomocą widelca docisnąć aby je trochę spłaszczyć. Gdy już wszystkie mamy gotowe piekarnik rozgrzać ustawiając temperaturę na 200 stopni i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia
Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, po ostygnięciu przełożyć do koszyczka lub na talerz jeżeli w jeden dzień nie zostaną zjedzone przełożyć do naczynia szczelnie zamkniętego aby niestwardniały. Takie ciasteczka sprawdzą się do kawy jak i dla naszych najbliższych kiedy zapragną czegoś słodkiego dodam że nie są za słodkie takie w sam raz a to za sprawą dodanego twarogu. Jeżeli ktoś będzie miał ochotę można gotowe ciasteczka polać polewą czekoladową lub polukrować decyzja należy do każdego z osobna, tak krótko mówiąc ciasteczka polecam z całego serca 💗
Komentarze
Prześlij komentarz