Chleb pszenny na drożdżach z czarnuszką
Kolejny chlebek z moich przepisów, jest bardzo prosty w wykonaniu ponieważ jest bez wyrabiania, jedyne co trzeba zrobić to dodać podane składniki i wymieszać a będziecie zachwyceni efektu końcowego. Ten zapach unoszący się po całym mieszkaniu po prostu powala na kolana, jeżeli wolicie upiec swojski chlebek to zachęcam gorąco do zapoznania się z podanym poniżej 👇 przepisem, już nie wspomnę jak szybko znika taki swojski świeżo upieczony chlebuś. Wystarczy mieć podstawowe składniki a i chęci do zrobienia takiego chlebka, już nie będę Was zanudzać i biorę się za napisanie przepisu oraz wstawię fotografie co i jak wykonać, wszystkim serdecznie życzę udanych wypieków
składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki letniej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka soli drobnej,
- 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
- 4 łyżki oleju słonecznikowego,
- 2 łyżki czarnuszki
dodatkowo:
1 łyżka miękkiego masła
wykonanie:
Początkowo należy przygotować potrzebne nam składniki do zrobienia ciasta na chleb ( proszę nie zwracać uwagi na opakowanie drożdży jest ono większe ale było 7 g ponieważ wcześniejsze 7 g wykorzystałam do ciasta drożdżowego robionego na zamówienie ). Następnie do miski wsypać kolejnością najpierw mąkę ( u mnie szklanka ma poj. 250 ml ) później drożdże suszone, cukier, sól oraz czarnuszkę a po wsypaniu suchych składników dodać mokre czyli olej ( kto jaki chce ) oraz ciepłą letnią wodę ( nie może być gorąca ponieważ zaparzy się mąka ), całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników. Po wymieszaniu składników naczynie owalne żaroodporne posmarować po całości i przełożyć do niego wymieszane na chleb ciasto wyrównując wierzch, tak przygotowane odstawić na 1 godzinę pod ściereczką aby podwoiło swoją objętość
Po wyznaczonym czasie gdy już ciasto podwoiło swoją objętość piekarnik nastawić na 200 stopni, naczynie żaroodporne nakryć pokrywą i piec przez 60 minut, pierwsze 30 minut piec z pokrywą a po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i piec kolejne 30 minut już bez przykrycia do ładnego zarumienienia się wierzchu i boków chlebka, upieczony chleb wyjąć z piekarnika, a z naczynia przełożyć na kratkę ( chlebek wychodzi bez żadnych oporów ) od piekarnika i studzić do całkowitego ostygnięcia no chyba że ktoś nie będzie mógł się oprzeć i chętnie zje jeszcze ciepłą piętkę na przykład z masłem i solą tak jak u mnie chłopaki 😂
Po ostygnięciu mamy gotowy chlebek na śniadanie lub kolację, jest zależne kiedy go wykonamy akurat ja zrobiłam rano jak tylko wstałam więc mieliśmy na kolację, swojski upieczony przepyszny chlebek można zajadać z czym tylko mamy ochotę na przykład z ulubioną wędliną lub z warzywami takimi jak pomidor, ogórek, sałata czy choćby rzodkiewką. Przepis jak najbardziej polecam ponieważ jest prosty w wykonaniu bez zbędnego ugniatania - wyrabiania mieszamy i tylko upiec a wtedy cieszymy się swoim wypiekiem
Komentarze
Prześlij komentarz