Zupa z młodej kapusty z ziemniakami o ryżem
Co byście powiedzieli na zupkę przypominającą ciepłą wiosnę ? u nas właśnie dziś taka zagościła na stołach. Ugotowana została na ogonach małych wieprzowych, może nie jest za bardzo zdrowa choć się z tym do końca nie zgodzę ponieważ mięso wieprzowe ma wiele zastosowań takich jak składniki odżywcze a także energetyczne. Zgadzam się z tym że nie każdy może je lubić ale dobrze przygotowane są naprawdę bardzo smaczne
składniki:
- 3 krótkie ogony wieprzowe,
- 2 łyżki suszonych warzyw,
- 1 duża marchew,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 duży liść laurowy,
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
- 6 średnich ziemniaków,
- 1 łyżka ryżu z warzywami,
- 1 mała główka kapusty młodej 500 g,
- 1 szczypta pieprzu czarnego,
- 1 pęczek świeżego kopru,
- 4 łyżki śmietany 18 %
wykonanie:
Do garnka wlać 2 litry zimnej wody dodać opłukane ogony wieprzowe, marchew obraną i umytą pokrojoną dowolnie a następnie wsypać dowolną przyprawę w formie jarzynki oraz suszoną włoszczyznę ( ja mam od mamy ) a także dodać ziela angielskie i liść laurowy. Wszystko zagotować a następnie zmniejszyć moc ognia i na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na ogonkach, jak już mięsko jest miękkie wtedy dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wsypać ryż z warzywami i również gotować na wolnym ogniu do ich miękkości a jak są już wystarczająco miękkie wtedy dodać poszatkowaną kapustę młodą i gotować z nią przez 15 minut aż zmięknie pod koniec wsypać pieprz czarny świeżo zmielony
Po wyznaczonym czasie gotowania się wywaru na ogonkach z ziemniakami, ryżem oraz poszatkowaną kapustą dodać drobno pokrojony świeży koper zamieszać i lekko zagotować na bardzo wolnym ogniu a w międzyczasie przygotować śmietanę rozprowadzając ją z gorącym wywarem od zupy. Przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, całość lekko zagotować i zdjąć z ognia
Ugotowaną dość gęstą zupkę z dodatkiem młodej kapusty słodkiej z ziemniakami i niewielką ilością ryżu zabieloną śmietaną 18 % nie ma potrzeby zabielać jeżeli ktoś nie lubi można ją podać czystą. Kapuśniaczek podałam również z kawałkami oskubanego mięska od ogonków wieprzowych które u nas w domu uwielbiamy, nie wiem jak Państwo ale u mnie w domu bardzo lubimy treściwe zupki nawet bardziej niż drugie dania
Komentarze
Prześlij komentarz