Zupa pieczarkowa z dodatkiem maślanki
Zalegały mi w lodówce pieczarki zakupione jakiś czas temu, a że żal było je wyrzucić więc zadecydowałam że ugotuję na szybko zupę pieczarkową ale nie taką tradycyjną lecz gotowana z dodatkiem maślanki na marchwi i aby było jeszcze szybciej to z samym makaronem. Lubicie szybkie zupy ? więc nic innego wam nie pozostaje jak skorzystać z przepisu mam nadzieję że przypadnie wam do gustu myślę że jeszcze w takim wydaniu nikt nie jadł zupy pieczarkowej no chyba że się mylę 😉 ale ci którzy znają i obserwują mojego bloga wiedzą że lubię kombinacje różnego rodzaju dań
składniki:
- 1 duża marchew,
- 2 łyżki masła,
- 600 g pieczarek,
- 1 plaster selera,
- 2 łyżki świeżego kopru,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 większy liść laurowy,
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 szklanki makaronu rurki,
- 1 szklanka maślanki,
- 3 łyżki z górką śmietany 18 %,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 płaska łyżka majeranku
wykonanie:
Do garnka wlać 1,5 - 2 litrów wody zimnej dodać do niej marchew obraną, opłukaną i startą na tarce jarzynowej a także seler korzeń pokrojony w mniejsze kawałki, następnie suszoną włoszczyznę, ziela angielskie oraz liść laurowy. Całość zagotować a następnie na wolnym ogniu gotować do miękkości warzyw, gdy są już odpowiednio miękkie wtedy wsypać makaron i od zagotowania gotować go również do miękkości kto jaką lubi ( ja lubię bardzo miękki ). W czasie kiedy wywar warzywny gotuje się z makaronem przygotować pieczarki czyli tak : na patelnię przełożyć masło roztopić go a następnie dodać oczyszczone i pokrojone drobniej same kapelusze skrapiając je sokiem z cytryny, smażyć do czasu puszczenia przez nie soku a w trakcie wsypać pieprz czarny około 0,5 łyżeczki
Jak już w gotującym się wywarze warzywnym makaron jest idealnie ugotowany według gustu wtedy dodać przygotowane pieczarki z całą zawartością z patelni a także dodać drobno pokrojony świeży koper oraz majeranek, pogotować nie dłużej jak 5 - 10 minut na wolnym ogniu a w międzyczasie przygotować maślankę ze śmietaną i cukrem dokładnie wymieszać dodając gorący wywar z zupy aby się zahartowało i aby nie było grudek od śmietany
Po wyznaczonym gotowania się zupy już z dodanymi pieczarkami wlać przygotowaną w międzyczasie maślankę ze śmietaną i cukrem, szybkim ruchem łyżki zamieszać i pogotować na średnim ogniu przez 5 minut cały czas mieszając zupę. Jeżeli ktoś woli bardziej kwaśną można dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy według swego smaku, a jeśli będzie potrzeba doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną ( ja używam DOPRAWKA ). Po wyznaczonym czasie gotowania zdjąć z ognia no i mamy gotową zupę w 30 minut
Ugotowana zupa pieczarkowa nie dość że wyszła bardzo smaczna i aromatyczna to nawet i dość syta, jeżeli ktoś z Państwa nie jadł pieczarkowej w takim wydaniu to jak najbardziej polecam będziecie zachwyceni jej smakiem. My jesteśmy zupo maniacy więc bardzo często na obiad królują właśnie zupy różnego rodzaju, zupę pieczarkową nie koniecznie trzeba gotować z makaronem można również z ziemniakami ale to już według tego kto jak lubi
Komentarze
Prześlij komentarz