Zupa kapuśniak na ćwiartkach pieczonych perliczki
Powiem tak my jesteśmy zwolennikami zup dlatego kolejny mój przepis jest na zupę a mianowicie kapuśniak z młodej kapusty na pieczonych ćwiartkach perliczki, powiecie że to niemożliwe a jednak i co najlepsze zupa wyszła rewelacyjna w smaku dosłownie petarda. Ja gotuję dania z czasów mojego dzieciństwa ale również lubię nowości a że jakiś czas temu gotowałam rosół na ćwiartkach kurczaka pieczonych więc pomyślałam a może by tak ugotować inną zupę na pieczonych , w sumie to było nie przemyślane ponieważ miałam perliczki od szwagra i piekłam mięso na obiad a że to swojskie i nie do końca wyszły mięciutkie więc wykorzystałam je do zupy
składniki:
- 3 pieczone ćwiartki z perliczki lub drobiowe,
- 2 mniejsze marchewki,
- 6 - 8 średnich ziemniaków,
- 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej,
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 4 łyżki śmietany 12 %,
- 1 mały pęczek natki pietruszki i kopru,
- 3 duże ziarenka ziela angielskiego,
- 1 duży liść laurowy,
- 0,5 małej główki młodej kapusty
wykonanie:
Dzień przed gotowaniem zupy przygotować sobie ćwiartki perliczki ponacinać je od strony skóry lub ćwiartki z kurczaka, ja ćwiartki obsypałam przyprawą do kurczaka wlałam 5 łyżek sosu sojowego i całość natarłam odstawić na chwilę aby ćwiartki przeszły smakiem przyprawy, następnie po wyznaczonym czasie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 220 stopni piec 1 godzinę i 40 minut łącznie z rozgrzaniem piekarnika. Dla ćwiartek z kurczaka wystarczy 1 godzina. W trakcie pieczenia podlać 1 szklankę wody aby nie były za bardzo spieczone, ćwiartki co jakiś czas obracać aby równo się upiekły, po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić mięso do ostygnięcia do dnia następnego ( ja przygotowałam ćwiartki późnym wieczorem )
Następnego dnia tuż przed gotowaniem zupy upieczone ćwiartki z perliczki należy przełożyć do garnka w którym wlejemy 1,5 - 2 litrów wody, ćwiartki przełożyć z całą zawartością która znajduje się w naczyniu żaroodpornym a następnie dodać marchew pokrojoną dowolnie, zagotować a następnie na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na ćwiartkach. Gdy mięso jest już odpowiednio miękkie dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną ( ja używam DOPRAWKA ) a po chwili dodać ziemniaki obrane i opłukane pokrojone w kostkę gotując z nimi na wolnym ogniu do czasu aż będą miękkie
Gdy ziemniaki są już odpowiednio miękkie wtedy dodać poszatkowaną młodą kapustę, zamieszać i nadal na wolnym ogniu gotować do czasu aż kapusta zmięknie, jeżeli będzie potrzeba można doprawić wywar jeszcze przyprawą uniwersalną a jak dodana kapusta jest już idealnie miękka to dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki świeżej oraz koper, całość zamieszać a następnie na wolniutkim ogniu gotować do czasu aż przygotujemy śmietanę czyli do salaterki przełożyć śmietanę i wlać do niej kilkanaście łyżek gorącego wywaru od zupy i wymieszać do czasu aż od śmietany nie będzie grudek
Jak już śmietanę mamy dokładnie wymieszaną zwiększyć moc ognia wlać śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana połączyła się z zupą i delikatnie zagotować przez 1 minutę. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia i mamy gotowy pyszny obiad, jeżeli ktoś z Państwa jada obiad z dwóch dań to nic nie stoi na przeszkodzie aby przygotować drugie danie, my jadamy tylko z jednego dania albo zupę albo danie główne. Zdaniem mojego męża zupą się bardziej najada niż drugim daniem ale to już zależy od przyzwyczajenia a po za tym nie umiem jeszcze ugotować zup dla dwóch osób po tym jak gotowałam dla czterech osób 😁. Czas gotowania zupy na wolnym ogniu to 1 godzina w zależności od miękkości upieczonego mięsa, ugotowałam na 3 ćwiartkach ponieważ jedną mąż zjadł 😂
Ugotowany przepyszny kapuśniak podałam z kawałkami mięsa na którym był gotowany, zupa dzięki mięsu pieczonym w sosie sojowym ma idealnie aromatyczny smak a zapach zupy roznosił się po całym mieszkaniu. Jeżeli ktoś nie toleruje śmietany można ją pominąć i ugotować kapuśniak bez dodatku owej śmietany, powiem w sekrecie że ugotowanie w ten sposób kapuśniaku był strzałem w dziesiątkę, gdy raz ją ugotujecie będziecie częściej wracać do tego przepisu. Tak więc nie tylko rosół na pieczonym mięsie rosół z pieczonych ćwiartek jest pyszny ale również inne zupy także, więc polecam serdecznie wypróbowanie tak ugotowanej zupy
Komentarze
Prześlij komentarz