Żeberka w sosie własnym z sokiem z ogórków kiszonych
Żeberka to jedno z najsmaczniejszych dań obiadowych, choć teraz żeberka nie do końca ich przypominają to jednak chętnie człowiek przygotowuje je na obiad, oj kiedyś to były żeberka mięsa było dużo więcej niż kości a teraz żeberka są bardzo chudziutkie tak mięso jest wykrajane. No cóż nic na to nie poradzimy a u gospodarzy nie ma gdzie za bardzo kupić świniaka aby mieć porządne żeberka, moje żeberka z dużą ilością chrząstek z których był zadowolony mąż przygotowałam dusząc je z dodatkiem kwasu z ogórków kiszonych może zaciekawi was przepis wiec serdecznie zapraszam do zapoznania się z nim
składniki:
- 600 g żeberek wieprzowych,
- 0,5 łyżki soli czosnkowej,
- 1 łyżka lubczyku suszonego,
- 0,5 łyżki czosnku staropolskiego suszonego,
- 1 łyżka oleju KUJAWSKI słonecznikowy,
- 4,5 szklanki przegotowanej wody,
- 1 szklanka soku z ogórków kiszonych,
- 1,5 łyżki suszonych warzyw,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 małe liście laurowe
wykonanie:
Na początek zakupiony pasek żeberek podzielić na potrzebne nam części - kawałki a następnie dodać wszystkie przyprawy oraz łyżkę oleju i dokładnie wmasować dodane przyprawy w mięso żeberek. Przygotowane i dobrze wtarte przyprawy z olejem w mięso odstawić na 10 minut aby przeszło przyprawami
Po wyznaczonym czasie odstania żeberek w przyprawach przełożyć je na rozgrzaną większą patelnię i obsmażyć z obu stron na lekko brązowy kolor, po obsmażeniu wlać 2 szklanki przegotowanej wody wsypać suszone warzywa oraz dodać ziela angielskie a także liście laurowe i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do wyparowania wlanej wody. Jak już pierwsza część wody wyparowała wtedy wlać kolejne 2,5 szklanki przegotowanej wody oraz 1 szklankę soku z ogórków kiszonych ( mam swoje ) i nadal dusić pod przykryciem co jakiś czas obracając żeberka aby równo się udusiły, gdy woda oraz woda ogórkowa zaczyna wyparowywać i zaczyna robić się sos a mięso na żeberkach jest już idealnie miękkie wtedy zdjąć z ognia
Dobrze przygotowane mięciutkie żeberka podałam z ziemniakami delikatnie polanymi sosem z żeberek a jako surówka obowiązkowo swojski ogórek kiszony Ogórki kiszone z wodą z kranu . Surówkę oczywiście można podać kto jaką lubi ja miałam ochotę na ogórka kiszonego dlatego go podałam a to że napisałam obowiązkowo to tylko przenośnia i żart 😆, tak przygotowane żeberka zwłaszcza z dodatkiem soku z ogórków mają fajny kwaskowaty smak ale to już zależy kto co lubi nam bardzo smakowały. Cały czas przygotowania żeberek to 1 godzina ale warto poczekać na efekt końcowy
Komentarze
Prześlij komentarz