Reklama

Wyszukaj przepis

Śledzie z czerwoną cebulką i szczypiorem, w oleju

Już lada moment święta zbliżają się wielkimi krokami, zostało zaledwie dwa dni jak więc u was przygotowania ja za wiele nie robię ponieważ będziemy sami z mężem i synem i przygotuję tylko to co zjemy a mianowicie w niewielkich ilościach bo po co wyrzucać jedzenie, wystarczy przygotować mniej po prostu tylko tyle ile będziemy w stanie zjeść. Na początek wstawię wam przepis na śledzie małosolne szybkie w przygotowaniu i uwielbiane przez nas, nie dość że szybkie w przygotowaniu to jeszcze bardzo szybko znikają

składniki:

  • 3 średnie cebule czerwone,
  • 1 mały pęczek szczypioru,
  • 600 g śledzi małosolnych 5 sporych sztuk,
  • 10 łyżek oleju,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego

wykonanie:

Zanim zaczniemy przygotowywać śledzie należy je wymoczyć ze dwa razy w zimnej wodzie, następnie odlać wodę i osuszyć je za pomocą ręcznika papierowego. W czasie gdy śledzie się moczą cebulę obrać i pokroić w cienkie pół piórka przekładając je do pojemnika w którym będą przygotowane i przechowywane, po pokrojeniu cebuli drobno posiekać szczypior nic nie solić

Jak mamy już przygotowaną cebulkę ze szczypiorem wtedy wymoczone i osuszone śledzie małosolne pokroić w dowolne małe kawałki, wlać olej i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się śledzi z cebulką i szczypiorem, po wymieszaniu dodać pieprz czarny świeżo zmielony i również wymieszać. Zamknąć szczelnie pojemnik i przechowywać w lodówce

Tak przygotowane śledzie mogą być na święta lecz nie tylko mogą być jako przekąska na śniadanie czy kolacje kto jak woli, ja osobiście śledzie mogę zajadać w każdej postaci i o każdej porze, w czasie postu można dodać je do ziemniaków ugotowanych osobno lub do dobrze umytych i ugotowanych w mundurkach. Można również przygotować tak samo tylko zamiast oleju dać śmietanę równie smaczne jak te w oleju

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty