Sernik z mlekiem skondensowanym ( zagęszczonym )
Dzień dobry w drugi dzień świąt Wielkanocnych, jak Państwu mija ? ja dziś dla Was z najlepszą wersją sernika jaki jadłam do tej pory, sernik jest po prostu wyjątkowy i składa się tylko z pięciu składników a jego smak to po prostu petarda. Wykonanie tego sernika zajmie nam jedynie dziesięć minut no i oczywiście czas pieczenia oraz stygnięcia, jest tak szybki w przygotowaniu że nie zdążymy się odwrócić a już będziemy mieli wszystko połączone. Powiem Państwu że znika szybciej niż się go upiecze, ten sernik to mój hit i debiut, goście byli zachwyceni
składniki:
- 6 jajek rozmiar M,
- 1 kg twarogu w wiaderku,
- 1 mleko skondensowane zagęszczone 530 g,
- 2 budynie śmietankowe 40 g każdy
dodatkowo:
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 szczypta soli drobnej
wykonanie:
Prze zabraniem się za przygotowanie masy sernikowej należy wyjąć wszystkie składniki z lodówki aby miały temperaturę pokojową ( to bardzo ważne ! ). Jak już składniki osiągnęły temperaturę pokojową przygotować dwie miski a następnie jajka czyli żółtka oddzielić od białek, w misce której mamy białka należy je ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po ubiciu piany dodać 2 łyżki cukru pudru i nadal ubijać aż piana będzie lśniąca ( dodawać stopniowo po 1 łyżce ) a już po ubiciu dodać 2 łyżki soku z cytryny i ubić jeszcze przez chwilkę do połączenia się piany z sokiem z cytryny
Gdy już piana z białek jest ubita idealnie i pięknie lśni wtedy w drugiej misce gdzie mamy żółtka przełożyć z wiaderka cały twaróg, wlać mleko skondensowane zagęszczone oraz wsypać oba budynie czyli proszek budyniowy i całość zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników ( masa jest dość rzadka i proszę się nie przejmować taka właśnie ma być ). Po zmiksowaniu składników przełożyć całą ubitą pianę z białek i już nie miksować lecz wymieszać za pomocą łyżki nie musi być dokładnie
Jak już masa sernikowa jest przygotowana wtedy naszykować blaszkę o wymiarach 32 / 25 wyłożyć ją papierem do pieczenia ( aby papier lepiej się ułożył należy go zmoczyć w ciepłej wodzie, wycisnąć i szybkim ruchem rąk wyprostować ). do przygotowanej blaszki wylać całą masę serową a w międzyczasie rozgrzać piekarnik ustawiając go na 170 stopni, masę wstawić do nagrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu a na samo dno wstawić naczynie z wodą piec 40 minut, po wyznaczonym czasie piekarnik przestawić na 130 stopni i piec kolejne 35 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta
Każdy piekarnik inaczej piecze więc trzeba na to zwrócić uwagę po upieczeniu sernika pozostawić go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia, sernik pięknie wyrósł a mimo to lekko opadł ale ja się tym nie przejmuję ponieważ najważniejszy smak. Po całkowitym ostygnięciu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową wykonaną samodzielnie i wstawić do lodówki ( ja zrobiłam błąd do czego się przyznaję ponieważ dałam cukier puder na wierzch a następnie przykryłam sernik folią aluminiową i schowałam sernik do lodówki i stało się to że puder się roztopił 😂 ) ale nie ważne
Po upieczeniu i ostygnięciu sernik jest gotowy do spożycia, należy go oddzielić od papieru i kroi się wyśmienicie, w smaku jest super wilgotny a jego smak rozpływa się w ustach. Znika szybciej niż został upieczony aż żałuję że nie upiekłam z podwójnej porcji, świetnie sprawdzi się nie tylko na święta ale także na spotkanie z przyjaciółmi a nawet dla rodziny do kawy popołudniowej. Kto raz upiecze ten sernik to po prostu się w nim zakocha 💗
A na koniec przedstawiam pomalowane jajka, moją skromną święconkę - koszyczek oraz skromne śniadanie Wielkanocne, wszystkim i każdemu z osobna życzę WESOŁYCH I ZDROWYCH ŚWIĄT 🐰🐰🐰
Komentarze
Prześlij komentarz