Naleśniki faszerowane pieczarkami zapiekane
Kocham pieczarki w każdej postaci tak więc dziś na obiad przygotowała naleśniki faszerowane podsmażonymi pieczarkami z cebulką dodany ser a następnie zapieczone ze śmietaną z jajkami, ciekawi was ten pomysł ? więc za chwilę go napiszę to będzie dobre rozwiązanie na bezmięsne danie. Są różne opinie na temat przygotowania pieczarek obierać je ze skórki czy jednak nie ? ja postanowiłam tym razem ich nie oczyszczać i okazało się że bardziej czuć aromat pieczarki niż ta która jest oczyszczana a co wy o tym sądzicie ?
składniki na farsz pieczarkowy:
- 600 g pieczarek,
- 4 średnie czerwone cebule,
- 4 łyżki oleju KUJAWSKI pomidor, czosnek, bazylia,
- 1 łyżeczka soli drobnej,
- 1,5 łyżki suszonej natki pietruszki
śmietanka:
- 2 jajka rozmiar M,
- 4 łyżki z górką śmietany 12 %,
- 1 szczypta soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
ciasto na naleśniki:
- 2 jajka rozmiar M,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 4,5 szklanki wody gazowanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 13 plastrów sera żółtego GOUDA
wykonanie:
Początkowo przygotować pieczarki czyli na patelnię wlać olej KUJAWSKI z przyprawami pomidor, czosnek i bazylia rozgrzać go a następnie dodać obraną i pokrojoną w większą kostkę cebulę czerwoną podsmażając ją do czasu zeszklenia się co jakiś czas mieszając a w międzyczasie posolić, po podsmażeniu cebuli wkroić w plasterki pieczarki razem z nóżkami nie obierając ich ze skórki, smażąc co jakiś czas zamieszać i smażyć do czasu wyparowania z nich wody która powstaje od dodanych surowych pieczarek w trakcie smażenia dodać pieprz czarny najlepiej świeżo zmielony. Po wyparowaniu wody z pieczarek zdjąć je z ognia wsypać suszoną natkę pietruszki i dobrze wymieszać do połączenia się składników, pozostawić do ostygnięcia
Gdy farsz pieczarkowy stygnie i sobie odpoczywa wtedy należy zabrać się za smażenie naleśników, przygotować ciasto dodając wszystkie składniki do miski i zmiksować na jednolitą masę ( nie może być za gęsta ani za rzadka ). Po przygotowaniu już ciasta na patelnię o średnicy 24 centymetrów na pierwszego naleśnika wlać trochę większą ilość oleju następnie po jego rozgrzaniu wlać chochlę ciasta rozprowadzając go po całej patelni, jak ciasto naleśnikowe zacznie z wierzchu się ścinać wtedy odwrócić go na drugą stronę i przez chwilkę podsmażyć, na kolejną partię smażonych naleśników wystarczy mała kropelka oleju. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim mi z podanych składników wyszło 18 sztuk naleśników, każdy może smażyć według swego przepisu moje wyszły tak delikatne że gdy nakładałam farsz to lekko pękały
Na już usmażone wszystkie naleśniki nakładać wystygnięty farsz 1 łyżkę a na farsz położyć plastry sera żółtego GOUDA po 1 plastrze na naleśnik porwanego w kawałki lub dowolnego sera kto jaki ma w domu, po przygotowaniu naleśnika już z farszem i serem żółtym zwijać dowolnie ( mogą być zwijane w rulon wtedy nie popękają ). Ja przygotowałam 7 sztuk tak zrobionych naleśników, po przygotowaniu już wszystkich na dno naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oleju i za pomocą pędzla rozsmarować po całości a na rozsmarowany olej ułożyć jeden przy drugim przygotowane naleśniki na nie wyłożyć resztę pozostawionego farszu ( chyba że ma ktoś większą ilość domowników wtedy farsz wykorzystać do naleśników ). Na pieczarkowy farsz który jest na naleśnikach posypać pokrojone w kwadraciki 6 sztuk pozostawionego sera żółtego
Jak już naczynie żaroodporne mamy wypełnione naleśnikami, farszem pozostawionym i żółtym serem wtedy przygotować śmietanę, do talerza wbić całe jajka i przełożyć śmietanę, wsypać pieprz czarny i szczyptę soli całość wymieszać za pomocą widelca do połączenia się jajek ze śmietaną. Tak przygotowaną śmietaną zalać przygotowane naleśniki a następnie rozgrzać piekarnik ustawiając go na 200 stopni wstawić naczynie żaroodporne z zawartością i piec 20 minut a 4 minuty przed końcem pieczenia ustawić piekarnik na 220 stopni aby śmietanka z wierzchu ładnie się zarumieniła. Po upieczeniu przez chwilę pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
Naleśniki zapiekane to świetne rozwiązanie na bezmięsne danie nadające się w czasie postu lecz nie tylko, dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie takiego dania dla wegetarian jak i dla ludzi którzy jadają wszystkie dania. Zapiekane ze śmietaną z dodatkiem jajek wyszły przepyszne aż mąż brał dokładkę, przygotowałam jak pisałam 7 sztuk ale u nas takie niejadki że jeszcze trzy zostały, polecam zajadać jeszcze gorące choć można i na zimno z tym że w miejscu gdzie stopił się ser żółty będą lekko twardawe ale zjadliwe. Jeżeli ktoś z Państwa jest zwolennikiem naleśników a zwłaszcza pieczarek jak i ja to jak najbardziej polecam przygotowanie takiego dania
Komentarze
Prześlij komentarz