Reklama

Wyszukaj przepis

Mizeria z koperkiem

Kto uwielbia surówkę z ogórka a właściwie mizerię ? powiem tak nie ma to jak ogórki ze swojskiej działki te kupne to się chowają do pysznych swojskich prosto z działki, ja akurat zakupiłam w Biedronce ponieważ jeszcze nie czas na zbiór ogórków z działki ale jeszcze trochę i będziemy się cieszyć ze swojskich ogóreczków ale puki co musimy się zadowolić choćby kupnymi. Dziś mieliśmy taką ochotę na mizerię że musiałam ją przygotować do obiadku 

składniki:

  • 4 ogórki gruntowe średniej wielkości,
  • 1 mały pęczek świeżego kopru 25 g,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 1 mała szczypta pieprzu czarnego,
  • 4 łyżki śmietany 18 %

wykonanie:

Początkowo siekamy drobno opłukany koperek i przekładamy go do salaterki na niego wsypać sól i wymieszać następnie dodać pokrojone w krążki opłukane i obrane ogórki gruntowe i kolejny raz całość wymieszać do połączenia się kopru z ogórkami

Gdy już koper z ogórkami i solą został wymieszany wtedy dodać śmietanę i wymieszać do połączenia się składników a w trakcie mieszania wsypać szczyptę czarnego pieprzu ( jeśli ktoś nie lubi pieprzu można pominąć ) a zamiast śmietany można dodać kefir lub jogurt naturalny. Mizerię należy wykonać tuż przed samym podaniem obiadu ponieważ gdy postoi to nabierze się woda i mizeria będzie niesmaczna 

Przygotowaną smaczną choć smaczniejsza by była ze swojskich ogórków gruntowych należy podać do dowolnego drugiego dania jak również może być jako dodatek do kanapek ale to już zależy kto jak lubi. Taka mizeria z ogórka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zajmuje nie wiele czasu i z pewnością poradzi sobie z nią nawet dziecko czyli nastolatek lub młodsze z pomocą rodzica

Komentarze

Popularne posty