Reklama

Wyszukaj przepis

Królik w śmietanie

Co powiecie na królika ? tak właśnie dziś proponuję wam przepis na pysznego swojskiego królika duszonego w marchewce ze śmietaną, lubicie ? jadacie czasami ? przyznam że ostatni raz lata temu jadłam królika a dziś miałam okazję go przygotować ponieważ córcia dostała od teściów i mi podarowała, nie ukrywam że bardzo się ucieszyłam ponieważ królik to najzdrowsze mięso jakie możemy zjeść a zwłaszcza polecany dla dzieci. Z królika można przygotować różne dania tak samo jak i z innego mięsa wieprzowego czy wołowego lecz najlepszy z królika jest pasztet już kiedyś robiłam wyszedł wyśmienity

składniki:

  • 1 kg i 400 g różnych części z królika,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 0,5 łyżki lubczyk suszony,
  • 1 mała szczypta rozmarynu,
  • 1 płaska łyżka czosnek staropolski suszony,
  • 1 duża marchew,
  • 1 mały kawałek pora,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 4 szklanki przegotowanej letniej wody,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki

wykonanie:

Na początek swojskiego lub kupnego królika należy wymoczyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć go na durszlaku oraz po ścieknięciu z niego wody osuszyć ręcznikiem papierowym. Po osuszeniu porcje królika przełożyć do miski dodać wszystkie przyprawy oraz czosnek pokrojony w drobną kostkę lub przeciśnięty przez praskę oczywiście bez marchewki pora i śmietany a także nie wlewać wody, po wsypaniu przypraw oraz wlaniu sosu sojowego należy natrzeć wszystkie kawałki mięsa z królika i odstawić na 20 minut aby przyprawy wchłonęły w mięso

Po wyznaczonym czasie odstania mięsa w przyprawach na większą patelnię wlać olej rozgrzać go i na już rozgrzany ułożyć wszystkie kawałki mięsa z królika, obsmażyć z obu stron na ładny rumiany kolor. Po obsmażeniu należy wlać wodę przegotowaną letnią, wsypać suszone warzywa i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż mięso będzie już prawie miękkie no i wyparuje większość wlanej wody, oczywiście w czasie duszenia mięso co jakiś czas obracać aby równo się udusiło

Jak podczas duszenia się mięsa wyparowało co najmniej trzy szklanki wody wtedy dodać marchew startą na tarce jarzynowej oraz mały kawałek pora pokrojony drobno i nadal dusić tym razem do miękkości dodanej marchwi oraz pełnej miękkości mięsa królika a w międzyczasie przygotować śmietanę czyli rozprowadzić ją z gorącym wywarem od mięsa aż nie będzie grudek śmietany. Do duszącego się mięsa gdy już zostało niewiele sosu wlać przygotowaną śmietanę i dokładnie wymieszać oraz na większym ogniu zagotować aż będzie widoczny sos czyli nie dłużej jak 2 - 3 minuty. Po tym czasie zdjąć z ognia wsypać suszoną natkę pietruszki zamieszać i gotowe


Przepysznego uduszonego królika w śmietanie z marchewką podałam z kopytkami które sama przygotowałam z wczorajszych ziemniaków a przygotowałam je tak : miałam 600 g ziemniaków z dnia poprzedniego przepuściłam je przez praskę wbiłam 1 całe jajko oraz 1 szklankę mąki pszennej. Z przygotowanego ciasta zrolowałam go a następnie kroiłam w małe kawałki, dodatkowo do całego obiadu podałam surówkę wykonaną z młodej kapusty słodkiej z jabłkiem Surówka z młodej kapusty a do popicia była zimna maślanka. Królik wyszedł bardzo mięciutki aż rozpływał się w ustach


Komentarze

Popularne posty