Bułki drożdżowe z jabłkami w karmelu
Czy ktoś z Państwa lubi domowe wypieki a zwłaszcza drożdżowe ? ja wczoraj przed wyjazdem do wnusia przygotowałam takie właśnie bułki a raczej big buły a to dlatego iż wyszły ogromne 😁 a zapach pieczących się bułek w całym domu nie do opisania aby się przekonać musicie sami je wykonać. Jak już wiecie z innych moich postów uwielbiam przygotowywanie swojskich bułek drożdżowych a jeszcze jak wyjdą rewelacyjne i mięciutkie to już w ogóle radość na moim sercu 💖, nie wiem jak wy ale ja akurat uwielbiam moje wypieki na drożdżach suszonych
- 3 szklanki mąki pszennej TYP 500 + 3 łyżki,
- 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki ciepłego mleka 3,2 %,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 2 żółtka rozmiar M,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 0,5 szklanki wody gazowanej
dodatkowo:
- 2 jabłka,
- 5 łyżek cukru
do posmarowania bułek:
- 1 żółtko rozmiar jajka M,
- 1 łyżka mleka 3,2 %,
- 1 łyżeczka płaska nasion CHIA
wykonanie:
Do miski wsypać mąkę pszenną ja użyłam mąki https://basiazsercem.pl/ przeznaczonej do pierogów, następnie wsypać suszone drożdże, cukier i dodać żółtka a po chwili wlać ciepłe mleko ( NIE MOŻE BYĆ GORĄCE PONIEWAŻ DROŻDŻE SIĘ SPARZĄ ) i całość wyrabiając za pomocą rąk lub mikserem planetarnym wyrabiać do połączenia się składników a w trakcie wyrabiania wlać wodę gazowaną. Jak już składniki się połączyły nie musi być dokładnie wtedy wlać roztopione przestygnięte masło i dalej wyrabiać, w czasie wyrabiania wsypać 3 łyżki mąki aby ciasto się nie kleiło i wyrobić na jednolitą gładką kulę, po wyrobieniu ciasto postawić pod przykrytą ściereczką aby odpoczęło
W międzyczasie gdy ciasto odpoczywa na rozgrzaną patelnię wsypać cukier kryształ i na wolnym ogniu doprowadzić do jego rozpuszczenia, po rozpuszczeniu jak już zacznie brązowieć dodać obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w małe plasterki jabłka i podsmażyć na wolniutkim ogniu cały czas mieszając do momentu aż dodane jabłka połączą się z karmelem cukrowym. Po usmażeniu pozostawić patelnię z jabłkami w karmelu na boku aby całkowicie przestygły
Gdy jabłka w karmelu już całkowicie przestygły a ciasto drożdżowe odpoczęło, wtedy odrywać dowolny kawałek ( ja odrywałam dość duże ponieważ chciałam szybko wykonać ) rozpłaszczyć go w dłoni i na tak przygotowany nałożyć 1 łyżkę jabłek w karmelu skleić końce a następnie uformować w miarę równą bułkę. Uformowane bułeczki mi wyszło 6 dużych sztuk ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i obsypać nasionami CHIA pozostawić pod przykrytą dużą głęboką blaszką od piekarnika w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia
Jak już gołym okiem 😅 jest widoczne podrośniecie bułek wtedy piekarnik nastawić na 180 stopni i do rozgrzanego na drugą półkę od dołu wstawić wyrośnięte buły, piec 15 - 20 minut w zależności od piekarnika ( ponieważ nie wszystkie są jednakowe ) na piękny złocisty kolor. Po upieczeniu bułki wyjąć z piekarnika aby nie zaparowały i pozostawić do ostygnięcia, proszę pamiętać aby nie było przeciągu ponieważ ciasta drożdżowe tego nie lubią. Po ostygnięciu buły można już zajadać
Ostygnięte pachnące w całym mieszkaniu bułki drożdżowe z jabłkiem karmelizowanym wyszły cudownie mięciutkie a co najważniejsze bardzo smaczne z dodaniem właśnie jabłka w karmelu. Takie bułeczki mogą być jako dodatek na śniadanie do zimnego lub gorącego mleka a także gorącego kakao lub czekolady do picia, mogą także posłużyć jako drugie śniadanie dla dziecka do szkoły. Gdy zawiozłam bułki dla wnusia choć jest malutki bo nie ma jeszcze dwóch lat to od razu pół takiej buły zjadł 😍, polecam serdecznie jeżeli lubicie takie wypieki bułki powinny wyjść każdemu
Komentarze
Prześlij komentarz