Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa ziemniaczana z sałatą rzymską

Dobry wieczór, życzę wszystkim oraz każdemu z osobna cudownego wieczoru. Co dziś moi obserwatorzy mieli w swoim menu obiadowym ? ja zaserwowałam zupkę i to nie byle jaką no i nie taką którą znacie ponieważ sama dziś ją wymyśliłam aby zjeść tanio i aby rodzinie smakowało i tak właśnie mam przepyszną zupkę z sałaty rzymskiej którą można zakupić za niewielkie pieniądze w Biedronce, może ktoś z Państwa taką jadł nie wiem nie czytałam i nie sprawdzałam w Internecie ponieważ pomysł wpadł mi do głowy w nocy gdy nie mogłam spać a teraz podam wam przepis może będziecie mieli ochotę skorzystać z przepisu na przykład na jutrzejszy obiad, co wy na to ? powiem tylko tyle że naprawdę warto

składniki:

  • 2 kości na zupę ogonkowe wieprzowe,
  • 1 duża marchew,
  • 1 opakowanie 200 g sałaty rzymskiej,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 - 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki,
  • 1 mały pęczek świeżego kopru,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego

wykonanie:

A więc tak zaczynamy od opłukania kości ogonkowych wieprzowych dostosowanych do zup lub inne dowolne mięso kto jakie lubi mogą być również porcje rosołowe, opłukane kości dodać do garnka do którego wlewamy 2 litry wody, następnie dodać dowolnie pokrojoną marchew i całość doprowadzić do zagotowania. Jak już się zagotuje delikatnie zdjąć największe szumowiny i dodać dowolną przyprawę uniwersalną w formie jarzynki, całość gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach gdy mięso jest już miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, oczywiście obrane i umyte i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości. Jeśli ziemniaki są już odpowiednio miękkie wyjąć gotujące się w wywarze kości i wtedy dodać sałatę lodową pokrojoną, ziela angielskie oraz liście laurowe i na bardzo wolnym ogniu pogotować przez 10 - 15 minut 

Gdy w gotującym się wywarze z ziemniakami i sałatą po wyznaczonym czasie gotowania się jej dodać drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki wraz z koprem i jeszcze chwilkę pogotować na wolnym ogniu, jeżeli będzie potrzeba można jeszcze doprawić przyprawą uniwersalną. W międzyczasie gdy całość gotuje się na bardzo wolnym ogniu przygotować śmietanę czyli : dodać ją do salaterki następnie wlać kilkanaście łyżek gorącego wywaru z zupy i wymieszać do czasu aż nie będzie w śmietanie grudek. Przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy a wcześniej wsypać pieprz naturalny, zupę już ze śmietaną zamieszać lekko zagotować i zdjąć z ognia, ja do mojej zupki dodałam śmietanę lecz jeżeli ktoś z jakiegoś powodu nie może jej używać to można ją pominąć i ugotować czystą zupkę z sałatą

Ugotowana cudownie pachnąca no i oczywiście inna niż wszystkie zupy, zupka z sałatą rzymską smakuje rewelacyjnie czyli smak niespotykany. Zupa przypomina wyglądem naszą znaną zupę z kapusty słodkiej młodej lub kapusty włoskiej a jednak ugotowana z sałaty, powiecie niemożliwe a jednak możliwe naprawdę gorąco polecam będziecie Państwo zachwyceni smakiem i aromatem tej zupy no i oczywiście zawsze to coś innego a przede wszystkim tanie w gotowaniu, całość gotującej się zupy zajmuje nie więcej jak 30 minut lecz jest to zależne od mięsa jakie dodamy i ziemniaków jaką mamy odmianę czy szybko się ugotują do miękkości czy potrzebujemy dłuższego czasu aby były ziemniaki miękkie, tak czy siak jeśli już to najdłuższy czas gotowania zupy zajmie nam godzinę


Ah zapomniałam dodać że zupa jest także bardzo syta ponieważ dałam duże ale to naprawdę duże ziemniaki gdzie zupa wyszła dość gęsta, jeżeli ktoś woli rzadsze zupy wystarczy dodać mniej ziemniaków 😉

Komentarze

  1. No niezwykła zupa... Nigdy nie gotowałam zupy z sałata, ale uwierzę ci na słowo (tym bardziej, że wygląda niezwykle smakowicie). Muszę tylko poczekać aż moja sałata wyrośnie (co roku mam i rzymską), bo staram się gotować tylko sezonowo.
    P.S. A na obiad miałam pierogi ze słodką kapustą i skwarkami. A wnuczce zrobiłam parę z jabłuszkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję a wnuczce na pewno pierożki smakowały, ja najbardziej lubię Ruskie oraz na słodko z twarogiem i żółtkiem które są na moim blogu

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty