Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa pomidorowo - jarzynowa z ryżem jaśminowym

Oj dziś się zapomniałam i przepisu zupki nie dodałam 😂. Już się poprawiam i zapraszam wszystkich do zapoznania się z przepysznym przepisem na zupę pomidorową gotowaną od razu z ryżem którą bardzo szybko się gotuje lecz jest to zależne od mięska jakie dodamy i jakie jadamy, powiem tak są ludzie którzy gotują osobno ryż i osobno wywar pomidorowy. Moim zdaniem nie ma to największego sensu oraz dodawanie sobie pracy przecież w brzuchach i tak wszystko łączy się w jedną całość czyż nie ? mama zawsze nam tak gotowała i jakoś żyję już 50 lat oj podałam wiek no trudno nic się nie stało chociaż wiecie że nie jestem małolatą 😁

składniki:

  • 500 g żeberek lub kości żeberkowych na zupy,
  • 250 g mieszanki europejskiej z brokułem,
  • 1 łyżka z górką majeranku,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 torebka 100 g ryżu jaśminowego,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 łyżki z górką śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka z górką cukru,
  • 1 koncentrat pomidorowy 30 % - 160 g,
  • 1 łyżka natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać opłukane żeberka lub kości żeberkowe dostosowane do zup albo jeśli ktoś woli dowolny drób to zależy już od państwa z jakim mięsem chcecie mieć zupę, doprowadzić wywar do zagotowania a następnie zmniejszyć moc ognia i na wolniutkim ogniu pod pół przykrytą pokrywką gotować do miękkości dodanego mięsa a w trakcie gotowania dodać dowolną przyprawę w formie jarzynki może być swojska. Gdy mięso na kościach jest już odpowiednio miękkie wtedy dodać warzywa z mieszanki europejskiej czyli marchew zwykłą oraz żółtą i pokrojony drobniej brokuł i z dodanymi warzywami pogotować około 15 minut 

Po wyznaczonym czasie gotowania się wywaru z warzywami przesypać z torebki ryż, wsypać majeranek i przełożyć cały koncentrat pomidorowy lub jeżeli ktoś woli dodać świeże pomidory lub pomidory z puszki i cukier. Całość gotować na wolnym ogniu do czasu aż ryż będzie miękki a w międzyczasie przygotować śmietanę czyli : do salaterki przełożyć śmietanę a następnie dodać około 15 łyżek gorącego wywaru z gotującej się zupy i wymieszać za pomocą łyżki do czasu aż w śmietanie nie będzie grudek

Gdy już ryż w gotującym się wywarze jest odpowiednio miękki taki jaki lubimy wlać przygotowaną wcześniej śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana w zupie się nie zważyła zagotować na wolnym ogniu przez 5 minut a następnie dodać natkę pietruszki chwilkę zagotować i zdjąć z ognia. Jeżeli będzie taka potrzeba można doprawić jeszcze według swego smaku a jeżeli ktoś z Państwa woli kwaśniejszą pomidorową można dodać soku z cytryny lub kwasku cytrynowego odrobinę. Po odstawieniu z ognia dobrze będzie gdy zupa chwile przed podaniem postoi wtedy nabiera ładnego koloru a także lepszego smaku

Przygotowana zupa pomidorowo - jarzynowa wyszła bardzo smaczna, aromatyczna a co najważniejsze syta, tak wiem nie każdy lubi zupy i dania z czasów PRL -u my jednak tak jesteśmy wychowani i takie dania uwielbiamy ale nie powiem że nowości nie lubimy również czasem coś ugotuję co wpadnie mi w oko jednego czego nie lubimy to owoców morza. Tak więc jeżeli Państwu podoba się przepis to zapraszam do skorzystania i wypróbowania może i wam przypadnie do gustu nic na siłę zechcecie to wykonacie nie to nie, ja od siebie mogę tylko dodać że jest mega smaczna i przypomniały mi się lata mojego dzieciństwa


Komentarze

Popularne posty