Zupa ogórkowa na ogonach wieprzowych
Dobry wieczór Państwu, co u was słychać ? mam dla was dziś przepis na przepyszną zupkę ogórkową ugotowaną, i tu uwaga na ogonach wieprzowych z ziemniakami i ryżem to jedna z najbardziej lubianych zup w moim domu. Moi domownicy są zachwyceni jej smakiem, taką ogórkową gotuję od lat ponieważ jest ona z lat mojego dzieciństwa zawsze mama taką nam gotowała i prawdę mówiąc gotuje do dziś, nie wiem jak wy pewnie większość gotuje tradycyjnie tylko z ziemniakami jednak z całego serca 💓 polecam ugotowanie właśnie takiej a nie pożałujecie będziecie po prostu zachwyceni
składniki:
- 2 ogony wieprzowe około 500 g,
- 1 duża marchew,
- 1 duży korzeń pietruszki,
- 2 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 6 - 8 sztuk większych ziemniaków,
- 4 większe ogórki kiszone,
- 0,5 szklanki soku z ogórków kiszonych,
- 4 łyżki ryżu z warzywami,
- 5 łyżek z górką śmietany 18 %,
- 1 łyżeczka z górką cukru,
- 1 - 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
wykonanie:
Do garnka wlać dwa i pół do trzech litrów wody zimnej, dodać opłukane ogony wieprzowe oraz marchew i korzeń pietruszki pokrojone dowolnie ( jeżeli ktoś nie lubi korzenia pietruszki można go pominąć lub dodać mniej, ja uwielbiam dlatego daję dużo ), całość zagotować a po zagotowaniu zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do miękkości mięsa na ogonach i zdjąć delikatnie największe szumowiny. W trakcie wolnego gotowania dodać liście laurowe oraz ziela angielskie i wsypać na początek jedną łyżkę przyprawy uniwersalnej w formie jarzynki, jak już mięso na ogonach jest prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać ryż z warzywami i nadal gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz ryżu
W trakcie gdy wywar na ogonach z ziemniakami i ryżem się gotują przygotować ogórki najlepiej swojskie chyba że ktoś z Państwa nie ma takiej możliwości wtedy mogą być kupne, a więc tak ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej ( można również kupić gotowe tarte ogórki taki jakby przecier czyli starte bardzo drobno ) ja jednak mam swoje ogórki które robiłam na zimę Ogórki kiszone na zimę i z nich przygotowuję zupy. Tak więc starte ogórki razem z wodą z ogórków już ze słoika przełożyć do gotującego się wywaru ale wtedy jak ziemniaki są już miękkie i na wolnym ogniu pogotować przez 5 minut
W międzyczasie gdy zupa gotuje się już ze startymi ogórkami przygotować śmietanę czyli : do salaterki przełożyć śmietanę, wsypać cukier i dodać kilkanaście łyżek gorącego wywaru z zupy, całość wymieszać za pomocą łyżki tak długo aż nie będzie grudek od śmietany. Po wyznaczonym czasie gotowania się wywaru już z ogórkami wlać przygotowaną śmietanę, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła i zagotować na średnim ogniu przez 3 - 5 minut, jeżeli będzie potrzeba doprawić zupę według swego smaku przyprawą uniwersalną. Zupę zdjąć z ognia a następnie wsypać suszoną natkę pietruszki firmy prymat.pl
i zamieszać pozostawić na chwilę aby zupa nabrała smaku i aromatu
Po odstaniu zupy i nabraniu przez nią aromatu i kwaskowatego smaku można już zajadać na przykład z dowolnym pieczywem jeśli ktoś lubi, chociaż nie ma aż takiej potrzeby ponieważ zupa jest dość gęsta i bardzo syta. Jeśli ktoś nie jadł takiej właśnie ogórkowej z dodatkiem ryżu to jak najbardziej polecam to jedna z najlepszych zup ogórkowych, polecam każdemu a jeszcze ugotowana na wieprzowych ogonach to po prostu petarda. ugotowanie takiej zupy nie sprawia żadnych kłopotów czas gotowania to 60 minut
Twoje zupy są pyszne! Ja często gotuję ogórkową, bo w ogóle lubię wszystko, co kwaśne, i tez na swoich ogórkach. Niestety, w małej masarni, w której zaopatrujemy się w mięso z "ziemniaczanych świń" nie ma ogonów - trzeba by było jechać na aż na dziesiątą wieś do ich ubojni i nigdy nie ma na to czasu. A pamiętam z dzieciństwa co to za rarytas ogony, a już wołowe to bajeczka. Pozdrawiam serdecznie, dobrze, że jeszcze prowadzisz bloga, bo ja nie korzystam z żadnych mediów społecznościowych i dlatego jestem trochę na bocznym torze kulinariów :-D Pozdrawiam serdecznie - Marzena (Marzynia)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za tak miły memu sercu komentarz, u mnie ogony bardzo mąż uwielbia mam też na blogu przepis na ogony duszone rewelacja
Usuń