Zupa krupnik " WIOSENNY "
Dzień dobry jak się dziś prezentuje wasze menu obiadowe ? nam się zachciało zwykłej czystej zupki z dużą ilością warzyw i zieleniny dlatego powstał krupnik, nazwałam go wiosennym tylko właśnie dlatego iż ma dużo kolorowych warzyw oraz zieleniny którą uwielbiamy w każdej zupie. Chcecie przepis ? w takim razie zapraszam może to nic wielkiego ponieważ raczej każdy potrafi ugotować krupnik mimo to podam ten przepis gdyż jest wiele młodych mam które dopiero zaczyna przygodę z gotowaniem😉
składniki:
- 0,5 kg kostek BOCZKOWYCH na zupy,
- 250 g mieszanki warzywnej europejskiej,
- 1 łyżka tłuszczu z gęsi,
- 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 1 liść laurowy,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 6 - 8 średnich ziemniaków,
- 4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej,
- 2 oryginalne kostki magii 4 g każda ( można pominąć ),
- 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki i kopru
wykonanie:
Do większego garnka wlać dwa litry wody a następnie dodać świeże lub mrożone kostki BOCZKOWE przeznaczone na zupy, wsypać mieszankę warzyw europejskich i zagotować, następnie zmniejszyć moc ognia i na bardzo wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na kostkach a w międzyczasie gdy wywar się gotuje zdjąć delikatnie największe szumowiny powstałe z kostek, wsypać przyprawę uniwersalną w formie jarzynki a także dodać liść laurowy oraz ziela angielskie. Jak już mięso na kostkach jest odpowiednio miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę a także wsypać od razu kaszę i od zagotowania gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz kaszy
Gdy ziemniaki z kaszą w gotującym się wywarze z kostek są już miękkie można dodać kostki oryginalnej magii ( lecz nie koniecznie ) a po chwili dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz kopru, całość zamieszać delikatnie zagotować gdy pojawia się na wierzchu zupy taka jakby skórka to znak że zupa jest dobrze ugotowana i jest super kleista. Po wszystkim zdjąć z ognia i zupka gotowa do spożycia, jeśli ktoś lubi to można na sam koniec do zupy dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Ugotowaną cudownie pachnącą zupkę świeżymi warzywami można przed podaniem już w talerzu posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Zupa jest treściwa i klejąca dzięki dodanej kaszy jęczmiennej, na chłodne dni jakie obecnie mamy zupa krupnik jak najbardziej rozgrzeje nasze serca i żołądki a jej piękne barwy myślami przyciągają do nas wyczekiwaną wiosnę. Jeżeli ktoś lubi lub nigdy tak nie jadł do gorącego krupniku można na osobnym talerzyku przygotować nasoloną cebulę krążki ( u nas tak się jada plaster nasolonej cebuli zagryzamy gorącym krupnikiem 😁 )
Komentarze
Prześlij komentarz