Reklama

Wyszukaj przepis

Wiosenna zupa z cukinią

Kto z Państwa uwielbia zupy ? właśnie ugotowałam wyjątkową bo wiosenną zupę z dodatkiem świeżej cukinii, jeśli macie cukinię swojską lub kupną i nie macie pomysłu co z niej przygotować to z wielką przyjemnością podam wam przepis na przepyszną zupę z jej dodatkiem. Jeśli takiej jeszcze nie gotowaliście to powiem wam że naprawdę warto a po za tym cukinia jest bardzo zdrowa ma wiele zastosowań takich jak witaminy których często brakuje nam po zimie, jedząc cukinię nasz organizm pozytywnie wpływa na nasz organizm i trawienie dlatego polecana jest dla osób które mają nadkwaśność. Dlatego jak najbardziej polecam spożywanie cukinii jak najwięcej i w miarę naszych możliwości 

składniki:

  • 0,5 kg kości BOCZKOWYCH do zup,
  • 2 łyżki tłuszczu z kaczki ( można pominąć ),
  • 1 średniej wielkości marchew,
  • 1 mała świeża cukinia 360 g,
  • 1 mały kawałek korzenia selera,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 6 średniej wielkości ziemniaków,
  • 1 łodyżka selera naciowego,
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody dodać opłukane kości BOCZKOWE przystosowane do gotowania zup lub dowolne ulubione mięso oraz jeżeli ktoś posiada to tłuszcz kaczy ( jeżeli ktoś nie ma można pominąć ), następnie dodać dowolnie pokrojoną marchew, korzeń pietruszki oraz korzeń selera a następnie wsypać przyprawę uniwersalną oraz dodać ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe. Całość zagotować po zagotowaniu na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na kościach lub dowolnym mięsie, w trakcie gotowania na wolnym ogniu jeśli powstaną szumowiny wtedy zdjąć największe

Gdy mięso jest już odpowiednio miękkie wtedy dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować także na wolnym ogniu do ich miękkości a w trakcie gotowania się wywaru na wolnym ogniu z ziemniakami przygotować cukinię czyli umyć ją odciąć z niej końce a następnie pokroić w dowolną kostkę. Jak już dodane do wywaru ziemniaki są miękkie wtedy dodać przygotowaną cukinię oraz pokrojoną drobniej łodygę selera naciowego, zamieszać i całość gotować także na wolnym ogniu przez 15 minut aż dodana cukinia zmięknie

Jak już dodana cukinia oraz seler naciowy idealnie zmiękły należy pilnować aby się nie rozgotowała dodana cukinia, wtedy wsypać suszoną natkę pietruszki i jeśli będzie taka potrzeba doprawić do smaku przyprawą uniwersalną w formie jarzynki kto jaką używa. Zamieszać i lekko zagotować przez minutę i zdjąć z ognia

I w ten właśnie sposób mamy ugotowaną pyszną i pożywną zupkę z dodatkiem świeżej cukinii, można ją podać w taki sposób jak ugotowana dodając do talerza szczyptę pieprzu czarnego jak również można ją podać z kleksem śmietany oraz dodatkowo posypać suszoną natki pietruszki decyzja należy do każdego z osobna. Ja ze swojej strony polecam obie wersje naprawdę zupa smakuje wyśmienicie kto ugotuje przekona się że warto i często będzie wracał do tego przepisu


Komentarze

Popularne posty