Reklama

Wyszukaj przepis

Smażony morszczuk tuszka

Co byście powiedzieli na najprostszy obiad jaki możecie sobie wyobrazić ? powiem tak niby nic specjalnego a jednak ponieważ jest to bardzo smaczna ryba morszczuk smażona na głębszym oleju. Powiecie - pomyślicie każdy głupi potrafi takie jedzenie przygotować, oczywiście zgodzę się z Państwem lecz źle smażąc rybę można ją zepsuć i będzie się rozpadać 😉, nie to żebym się przemądrzała i przechwalała ale taka prawda. Mój mąż łowi i smaży ryby więc i ja wiem jak je dobrze usmażyć aby się nie rozpadała. Spożywając co jakiś czas ryby dostarczamy naszemu organizmowi tran i wiele cennych witamin, ryby możemy smażyć, piec a także przygotować na parze w sumie kto jak woli

składniki:

  • 1,5 kg ryby morszczuk tuszka,
  • 1,5 łyżki soli drobnej,
  • 5 łyżek z górką mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki oleju

wykonanie:

Na początek przygotować zakupioną rybę morszczuk, oczyścić ją i umyć a następnie osuszyć na durszlaku a następnie za pomocą ręcznika kuchennego, jeżeli ryba jest dość długa wtedy podzielić je na mniejsze części, przełożyć do miski i posolić wymieszać aby do każdego kawałka dostała się sól, odstawić na 10 minut aby ryba przeszła solą. Do salaterki wsypać mąkę i każdy kawałek ryby w niej obtoczyć z każdej ze stron

Gdy już mamy wszystkie kawałki ryb obtoczone w mące wtedy na dużą patelnię wlać oleju tyle aby było go dość sporo, dobrze go rozgrzać na średnim ogniu i wtedy ułożyć wszystkie tuszki morszczuka i również smażyć na średnim ogniu dużego palnika gazu na piękny złoty kolor z każdej ze stron ( jeżeli dolejecie oleju w trakcie smażenia akurat tej ryby nic złego się nie stanie, z tym że jak wlejecie olej już z rybami to zamieszać patelnią aby zimny olej rozszedł się po całej patelni ). Po dokładnym usmażeniu można rybę podawać do obiadu

Usmażoną mocno chrupiącą z wierzchu rybkę a w środku mega wilgotną podałam z ziemniakami oraz dodatkowo jako surówka swojski ogórek kiszony starty na tarce jarzynowej Ogórki kiszone z wodą z kranu . Tak wiem dziś nie piątek ale taka nas naszła ochota na rybkę że nie mogliśmy się jej oprzeć, akurat ten rodzaj ryby nie musi być tylko jako dodatek do obiadu ale można ją podać na przykład do kolacji z dowolnym pieczywem oczywiście decyzja kolejny raz należy do Państwa


Komentarze

Popularne posty