Ryżowe kotleciki
Obiad i znowu zastanawianie się co na obiad ? tak więc przygotowałam dodatek do obiadu z tego co miałam, zapewne każdy ma te składniki w domu lub podobne nie muszą przecież być identyczne. Nie wiem czy spodoba się Państwu ten pomysł ale mi bardzo przypadł do gustu i oczywiście smakowo rewelacja, potrzebny do tego dania ryż może być nawet z dnia poprzedniego wtedy nic się nie marnuje a naprawdę wyśmienicie smakuje, dodatki według uznania ja podam mój pomysł i składniki a decyzja będzie należała do każdego z osobna
składniki:
- 2 torebki 100 g ryżu BASMATI,
- 1 ser żółty 180 g ŚWIATOWID klasyczny,
- 1 ser żółty ŚWIATOWID kozi,
- 2 małe cebule,
- 1 mały pęczek szczypioru,
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
- 0,5 łyżeczki soli drobnej,
- 3 łyżki z górką majonezu,
- 5 łyżek bułki tartej drobnej
dodatkowo:
- bułka tarta do obtoczenia kotlecików,
- olej do smażenia
wykonanie:
Przygotowujemy potrzebne nam składniki do kotlecików, na początek ugotować ryż do pełnej miękkości a następnie go ostudzić, oba rodzaje serów żółtych zetrzeć na tarce jarzynowej. Gdy już ugotowany ryż całkowicie ostygł przełożyć go do miski, dodać starte sery, bułkę tartą, majonez można dodać 1 - 2 jajka ja akurat nie miałam 😂, kolejne składniki także dodać do całości czyli sól, pieprz, suszoną natkę pietruszki oraz szczypior i cebulę drobno pokrojone. Całość za pomocą dłoni wymieszać na jednolitą masę do połączenia się składników. Można dodać kto na co ma ochotę na przykład pieczarki, paprykę czy kto co woli
Po wymieszaniu wszystkich dodanych składników do dłoni nabierać dowolną ilość masy ryzowej i formować z niej kotleciki układając ich na talerzu, po uformowaniu kotlecików obtoczyć je w przygotowanej bułce tartej i także ułożyć na talerz. Po przygotowaniu na dużą patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni, dobrze go rozgrzać ( musi być gorący ) i już na rozgrzany olej układać przygotowane kotleciki ryżowe i smażyć z obu stron na złoty kolor. Z podanych składników wyszło mi 13 sztuk dość sporych kotlecików ryzowych
Usmażone przepyszne, pachnące kotleciki ryżowe można podać z dowolnym sosem idealnie do nich będzie smakował sos pieczarkowy, ja podałam z kotletem od karkówki Kotlet jak schabowy z karkówki podsmażonym na odrobinie oleju i podduszonym na wodzie a jako dodatek była papryka marynowana Papryka zielona . Kotlety są bardzo smaczne i syte, smakują za równo na gorąco jak i na zimno, spróbowałam masy przed smażeniem i też była pyszna
Coś mnie dziś spotkało bardzo miłego 💗, za dodanie bloga u Z pierwszego tłoczenia otrzymałam prezent powitalny z czego jest mi niezmiernie miło ponieważ mnie doceniono DZIĘKUJĘ Z CAŁEGO SERCA 💖💖💖
Ciekawy przepis. Nigdy nie robiłam takich kotlecików, a wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuń