Racuszki drożdżowe z jabłkami
Dzień dobry moi kochani jak wasze samopoczucie ? u mnie nie najlepiej ale nie poddaję się przygotowuję dla rodziny dania a wami z największą przyjemnością dzielę się przepisami. Kto kocha gotowanie i spędzanie czasu w kuchni ten zdecydowanie mnie zrozumie, gotowanie swoją drogą lecz napisanie przepisu 💬💬 ze szczególną dokładnością to nie lada wyczyn 💪💪, tym bardziej jak przepis wstawia się nie tylko na blogu lecz także na wielu, wielu innych portalach związanych z gotowaniem. Tak więc dłużej nie będę was zanudzać i biorę się na napisanie przepisu na pyszne pulchne racuszki drożdżowe z dodatkiem jabłka 🍎🍏
składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki ciepłego mleka 3,2 %,
- 3 jabłka,
- 6 łyżek cukru,
- 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
- 2 łyżeczki cukru migdałowego,
- 1 łyżka octu 10 %
dodatkowo:
- olej do smażenia
wykonanie:
Przed zabraniem się za przygotowanie racuszków należy przygotować potrzebne nam składniki i przygotować miskę a do niej dodać przesianą mąkę pszenną, wsypać całe opakowanie drożdży suszonych, cukier kryształ oraz cukier migdałowy lub kto jaki woli zapachowy, wbić całe jajka o temperaturze pokojowej ( widoczne u mnie jajka są swojskie od kur zielononóżek najzdrowsze bo bez cholesterolu ) a następnie wlać ocet oraz mleko nagrzane nie może być gorące ponieważ drożdże się zaparzą ( jak dodamy octu wtedy nasze racuszki nie będą wchłaniały oleju na którym będą smażone ). Wszystko za pomocą łyżki intensywnie zamieszać do połączenia się składników
Gdy już wszystkie składniki połączyły się ze sobą wtedy przygotować jabłka to znaczy obrać je ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych pokroić na cztery części i wtedy na paski dowolnej grubości, przygotowane jabłka dodać do wymieszanego ciasta a następnie wymieszać do połączenia się ciasta z dodanymi jabłkami. Tak przygotowane ciasto na racuszki odstawić na 15 minut pod ściereczką w ciepłe miejsce, jak na cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza to znak że drożdże pracują i ciasto jest gotowe do smażenia
Jak już jest widoczna gołym okiem praca drożdży w cieście wtedy na dużą patelnię wlać oleju trochę ponad dno patelni rozgrzać go i już na rozgrzany który grzał się na bardzo wolnym ogniu nakładać po łyżce ciasta razem z jabłkami i smażyć z obu stron przez co najmniej 5 minut na piękny złoty kolor lub jeśli ktoś woli na lekko brązowy ( uwaga racuszki najlepiej smażyć na jak najmniejszym ogniu wtedy nie będą w środku surowe ). Jeśli będzie potrzeba dolania oleju to przed położeniem na niego ciasta dobrze go rozgrzać, usmażone racuszki układać na talerzu jeden na drugim
Usmażone pulchne a z wierzchu lekko chrupiące racuszki drożdżowe z jabłkami przed podaniem można posypać cukrem pudrem a nawet można podać z bitą śmietaną i dowolnymi owocami ale decyzja należy już do Państwa kto z czym i jak będzie je zajadał. Do takich racuszków można podać zimne mleko prosto z lodówki lub gorące kakao albo czekoladę, racuszki mogą być na obiad lub jako przekąska na kolację lub śniadanie, szklanka ma u mnie pojemność 250 ml
Komentarze
Prześlij komentarz