Pierś kurczaka na ryżu
Co powiecie na dość tanie danie jednogarnkowe ? jak wiadomo dziś mamy czasy jakie mamy tak więc trzeba kombinować aby jakoś przeżyć i właśnie tak zrobiłam ryż w domu był, pierś z kurczaka swojskiego była to dodałam przypraw i miałam pyszny tani obiad. Jeżeli lubicie dania jednogarnkowe to zdecydowanie spodoba wam się przepis który postaram się opisać najlepiej jak potrafię i myślę a nawet jestem pewna że na pewno skorzystacie z pomysłu jaki wam podam
składniki:
- 2 piersi kurczaka 600 g,
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
- 0,5 łyżki soli czosnkowej,
- 0,5 łyżki soli ziołowej,
- 2 łyżki oleju
dodatkowo:
- 1,5 torebki ryżu PARBOILED 100 g jedna,
- 2,5 szklanki gotowanej wody,
- 1 łyżka papryki słodkiej,
- 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
- 1 łyżeczka cukru
wykonanie:
Zanim zaczniemy przygotowywać obiad, przygotować pierś z kurczaka ( ja mam swojskiego ), osuszyć go za pomocą ręcznika papierowego a następnie ponacinać z wierzchu aby dobrze wchłonęły przyprawy które dodamy. Jak już mamy pierś kurczaka ponacinaną i przełożoną do miski wtedy wsypać przyprawy oraz wlać olej i całość dokładnie wmasować w piersi a następnie odstawić je na 15 minut aby przyprawy dobrze wchłonęły się w przygotowane piersi
Po wyznaczonym czasie odstania piersi kurczaka w przyprawach do niedużego naczynia żaroodpornego na jego dno wysypać suchy ryż a na niego położyć przygotowane piersi. Gdy to już mamy przygotowane wtedy przygotować zalewę czyli do miski w której były piersi wlać gotowaną wodę, wsypać paprykę słodką, cukier oraz przyprawę uniwersalną w formie jarzynki ( ja używam DOPRAWKĘ ), całą zalewę wymieszać do połączenia się składników a następnie wlać ja do przygotowanego naczynia żaroodpornego z ryżem i piersiami. Tak przygotowane danie wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 1 godzinę i 20 minut. 15 minut przed końcem można nakryć folią aluminiową aby pierś z wierzchu się nie przypaliła
Upieczone danie jednogarnkowe można podać z dowolną surówką ja akurat moje danie podałam z ćwikłą którą robiłam na zimę Ćwikła z buraczków na zimę. Takie oto danie jest dość szybkim rozwiązaniem na obiad, nie musi być koniecznie pierś kurczaka można użyć skrzydełek jak również ćwiartek z kurczaka czy też pałek kurczaka a nawet udek decyzja należy do Państwa. Powiem wam że danie wyszło na medal pierś kurczaka wyszła idealnie mięciutka a zarazem soczysta i na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie jeden raz
Komentarze
Prześlij komentarz