Pianka z galaretek " BŁĘKITNA LAGUNA "
Nie ma nic lepszego jak zjeść na deser coś pysznego 😍, zgadzacie się ze mną ? w takim wypadku zapraszam do zapoznania się z przepisem który jest nie dość że tani to jeszcze smaczny i szybki w przygotowaniu. Jedyne czego musimy pilnować to dokładność przepisu która w tym wypadku jest bardzo ale to bardzo ważna, pomysł mignął mi gdzieś na Facebooku nawet dobrze nie pamiętam gdzie to zauważyłam ale bardzo mi się spodobał, dawno temu robiłam podobną piankę z tym że była ona z mleka
składniki:
- 2 dowolne galaretki 72 g każda ( u mnie borówkowe ),
- 1 dowolna galaretka 75g ( u mnie niebieska wieloowocowa ),
- 1,5 szklanki gotowanej wody + 3/4 szklanki wody,
- 16 sztuk herbatników,
- u mnie szklanka ma pojemność 250 ml
wykonanie:
Zanim zaczniemy przygotowanie deseru należy przygotować galaretki każdy może wziąć swój ulubiony smak i kolor, dwie takie same galaretki rozpuścić w większym naczyniu w 3/4 szklanki gotowanej wody zaś galaretkę która jest jedna rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody gotowanej może być mniejsze naczynie. Podwójną galaretkę wystudzić lecz nie może stężeć, gdy galaretki powoli stygną przygotować również herbatniki kto jakie lubi
Jak już podwójna galaretka przestygła wtedy za pomocą miksera lub robota kuchennego miksować na najwyższych obrotach przez 15 minut nie może być mniejszy czas miksowania jedyny jaki może być to dłuższy czas miksowania. Gdy już galaretka jest idealnie zmiksowana na piankę wtedy przygotować dowolne naczynie i na jego dno ułożyć 8 sztuk herbatników, na herbatniki wyłożyć całą piankę wyrównując jej wierzch a na piankę kolejne 8 sztuk herbatników, wstawić do lodówki. A gdy galaretka rozpuszczona w 1,5 szklanki wody zaczyna delikatnie się ścinać wtedy wykładać ją po łyżce na herbatnikach wtedy nie będzie dziur w piance, tak przygotowaną całość wstawić na godzinę do lodówki aby wierzchnia galaretka stężała
Takim szybkim i świetnym deserem zadowoli się nie tylko rodzina ale również osoby nas odwiedzające, jeżeli ktoś z Państwa ma większą rodzinę wtedy wystarczy zwiększyć ilość produktów i będziemy mieli dużo większy deser. Decyzja należy do każdego z osobna kto jaki chce kolor i smak galaretek, pod galaretkę na ciastkach można użyć dowolnych owoców deser polecam jak najbardziej na upalne dni a także i teraz w chłodne dni można się delektować przed telewizją lub gdy czytamy ciekawą książkę
Komentarze
Prześlij komentarz