Reklama

Wyszukaj przepis

Makaron domowy z mąki krupczatki

Dzień dobry moi mili, co u was słychać ja miałam dziś trochę pracowitą Niedzielę w kuchni ale tego nie żałuję.  A więc tak wczoraj czyli w Sobotę mąż przywiózł od brata swojskie perliczki więc musiałam je oskubać, oczyścić i dokładnie wymoczyć, a dziś choć Niedziela należy do odpoczynku w trakcie gotowania się rosołu przygotowałam swojski domowy makaron lecz nie z mąki pszennej a z krupczatki i co najlepsze bo do rosołu więc wykonany został z dodatkiem natki pietruszki suszonej. I teraz mam do was pytanie jaki wolicie makaron swojski czy jednak kupny jeśli się zdecydujecie proszę o komentarz a teraz zostawiam wam przepis jak wykonać taki swojski makaron - kluski kto jak woli

składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
  • 2 łyżki oleju,
  • u mnie szklanka ma poj. 250 ml

wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, natkę pietruszki suszoną oraz sól, wbić całe jajko a następnie wlać ciepłą wodę i od razu za pomocą łyżki szybko zamieszać aby mąka się nie sparzyła, jak już mamy wymieszane wszystko wtedy za pomocą ręki lub robota kuchennego wyrabiać ciasto tak długo aż powstanie jednolita kula nie klejąca się do ręki. Po wyrobieniu wlać do gotowego ciasta olej i wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie cały dodany olej, tak przygotowane odstawić pod ściereczką na 5 - 10 minut aby ciasto odpoczęło ( po wyrobieniu ciasto jest miękkie i elastyczne )


Gdy już ciasto odpoczęło po wyznaczonym czasie na stolnicę lub blat kuchenny wysypać mąkę pszenną podzielone ciasto na dwa kawałki wyłożyć na mąkę wierzch również obsypać i rozwałkować na dowolną grubość. Rozwałkowane ciasto jeszcze obsypać mąką pszenną a następnie pokroić za pomocą radełka w dowolnej grubości paski,  każdy pasek zwijać w rulon i kroić za pomocą ostrego noża dowolnej grubości paski makaronowe lub z przygotowanego paska aby było mniej pracy kroić dowolnej szerokości paski formujące makaroniki


Przygotowane pokrojone ciasto na makaron wyłożyć na ściereczce posypać mąka i co jakiś czas poruszyć aby się nie posklejał, a w międzyczasie do garnka wlać wodę soląc ją i wlać około 1 łyżki oleju i zagotować gdy woda już się gotuje wtedy zmniejszyć moc ognia i na wrzącą wrzucać dowolną ilość pasków makaronowych, zamieszać aby nie przystały do dna garnka i na wolnym ogniu gotować w zależności od tego jaki lubimy makaron. My lubimy miękki więc gotowałam od wypłynięcia na wierzch przez 5 minut na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, ugotowany makaron przełożyć na durszlak i od razu zahartować go zimną wodą wtedy się nie poskleja


Przygotowany mięciutki i bardzo smaczny makaron swojski smakuje perfekcyjnie, taki makaron zdecydowanie będzie pasował do Niedzielnego rosołu a także do wielu innych dań obiadowych związanych z makaronem, troszkę jest przy nim pracy ale uwierzcie mi na słowo że warto bo chociaż wiemy co dodajemy i co jemy po za tym aż tak pracochłonny wcale nie jest na jaki wygląda a efekt końcowy i jego smak wynagrodzi nam pracę jaki w niego włożyliśmy czyż nie ? 😉

Komentarze

Popularne posty