Kotlet jak schabowy z karkówki
Ma ktoś ochotę na pyszne kotlety Ala' schabowe z karkówki ? nie wiem czy ktokolwiek tak kiedyś robił takie kotlety ale powiem wam szczerze że są o niebo lepsze niż typowe schabowe należy tylko przygotować je tak właśnie jak podam wam w opisie - przepisie. Takie kotlety do głównego dania przygotujesz w niespełna 20 minut a cała rodzina dosłownie się zachwyci, jeżeli ktoś lubi takie rozwiązanie i szybkie wykonanie i przygotowanie obiadu to jak najbardziej polecam aby je zrobić
składniki:
- 560 g karkówki,
- 4 - 5 jajek rozmiar M,
- 15 łyżek bułki tartej drobnej,
- 15 łyżek mąki pszennej,
- 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- olej do smażenia,
- sól drobna,
- pieprz czarny świeżo mielony
wykonanie:
Na początek wszystko przygotować czyli jajka całe wbić do talerza roztrzepać je za pomocą widelca z przyprawą uniwersalną, w kolejnych talerzach przygotować mąkę pszenną oraz bułkę tarta drobną. Po przygotowaniu tych składników zabieramy się za plastry karkówki ( ja miałam 5 sztuk o grubości około 1,5 centymetra ), tak więc każdy z plastrów karkówki włożyć do woreczka i za pomocą tłuczka do kotletów rozbić go jak najcieniej a po rozbiciu już dokładnym ponacinać za pomocą noża w miejscach gdzie znajduje się tłuszczyk ( wtedy kotlety nie będą się skręcać podczas smażenia ). przygotowane zbite kotlety z karkówki z każdej strony posolić oraz obsypać pieprzem świeżo zmielonym i układać na talerzu jeden na drugim, pozostawić przygotowane na chwilkę aby odpoczęły, czy zauważyliście jak i ja że moje kotlety się uśmiechają 😂😂😂😂
Gdy rozbite, nasolone i obsypane pieprzem czarnym świeżo zmielonym już odpoczęły wtedy na patelnię dużą na jej dno wlać oleju i go rozgrzać ( nie można kłaść kotletów na zimny olej ), jak już olej się rozgrzał każdego z przygotowanych kotletów obsypać najpierw mąką z obu stron następnie obtoczyć w jajku również z obu stron a na koniec w bułce tartej i tak postępujemy z każdym przygotowanym kotletem. Obtoczone kotlety układać na dobrze rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ zacznie odpadać panierka, olej należy wlać przed położeniem kotleta na patelnię wcześniej go rozgrzewając )
Przygotowane pyszne, soczyste a z wierzchu chrupiące kotlety z karkówki podałam z ziemniakami delikatnie okraszonymi tłuszczem z kotletów oraz jako dodatek podałam pyszną surówkę z marchewki Pyszna surówka z marchewki lecz do takiego kotleta idealnie również będzie pasowała surówka z kiszonej kapusty. Nie wiem kto jakie woli kotlety czy tradycyjny schabowy a może schabowy z kością ? mi najbardziej przypadły do gustu i smaku właśnie takie z karkówki bynajmniej nie są suche a idealnie soczyste. Tak więc decyzja należy do Państwa a ja ze swojej strony mogę tylko z czystym sumieniem polecić takie właśnie kotlety
Komentarze
Prześlij komentarz