Kawałki łopatki w sosie śmietanowym własnym
Obiad no tak obiad kto dziś nie robi obiadu ? chyba tylko ludzie bogaci i zabiegani którzy nie mają na to czasu i z tego żeś powodu sięga po gotowce a nawet fast food , mam wielką nadzieję że właśnie takich osób za wiele niema, bo przecież przygotowanie samodzielnie obiadu to wielka przyjemność. Wszystko mamy obecnie tak drogie że musimy wysilać nasze mózgi aby ugotować jak najtaniej a jednak smacznie, i właśnie staram się wam udostępniać pisząc moje przepisy jak najtaniej się da, tak szczerze to staram się kupować więcej rzeczy w promocjach no tak ale tu nie o tym mowa. Ma być temat obiadu to już właśnie w tej chwili biorę się na napisanie przepisu abyście mogli go wykorzystać na przykład przygotowując produkty na jutrzejszy obiadek 😘
składniki:
- 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej,
- 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny,
- 1 łyżka papryki słodkiej,
- 1 płaska łyżeczka soli czosnkowej,
- 1 płaska łyżka soli ziołowej,
- 0,5 łyżki czosnku suszonego,
- 1 łyżka oleju
na sos:
- 3 szklanki wody przegotowanej letniej,
- 2 łyżki suszonych warzyw,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 małe liście laurowe,
- 2 łyżki z górką śmietany 18 %,
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
wykonanie:
Przed przygotowaniem obiadu należy mięso z łopatki dobrze wymoczyć w zimnej wodzie zmieniając ją chociaż ze dwa razy, po wymoczeniu przełożyć na durszlak aby ociekło z nadmiaru wody. Gdy już mamy gotowe osuszone mięso z łopatki wtedy pokroić je na dowolne takie jakie potrzebujemy kawałki układając je w misce, po pokrojeniu kawałków wsypać wszystkie przyprawy ( ja za zwyczaj używam przypraw firmy prymat.pl
) następnie dodane przyprawy z olejem dokładnie wmasować w każdy kawałek mięsa i odstawić na 10 minut aby mięsne kawałki przeszły natartymi przyprawami
Po wyznaczonym czasie gdy kawałki mięsa przeszły już dodanymi przyprawami i odpoczęło wtedy rozgrzać dużą patelnię układając kawałki przygotowane w przyprawach i obsmażyć z obu stron lekko je przypiekając ( będzie smaczniejszy sos ). Po dokładnym podsmażeniu się mięsa wlać przegotowaną letnią wodę u mnie szklanka ma poj. 250 ml ( nie zimną ponieważ mięso będzie dłużej twarde i łykowate ), wsypać suszone warzywa oraz dodać ziela angielskie i liście laurowe i od czasu zagotowania się całości dusić pod przykryciem do pełnej miękkości mięsa na bardzo wolnym ogniu a zajmie to około 2 godzin
Jak w duszącym się na bardzo wolnym ogniu mięso jest idealnie miękkie i pozostało w nim niewiele dodanej wody wtedy przygotować śmietanę czyli : śmietanę przełożyć do salaterki dodać do niej kilkanaście łyżek gorącego wywaru z duszącego się mięsa i wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się śmietany z gorącym wywarem od mięsa. Przygotowaną śmietanę wlać do duszącego się na wolnym ogniu mięsa, szybko zamieszać łyżką i nadal co jakiś czas mieszając pogotować przez 15 minut do czasu aż powstanie sam z siebie sos
Gdy w gotującym się mięsie już ze śmietaną widoczny jest sos nie za gęsty wtedy wsypać suszoną natkę pietruszki ( która ma intensywny kolor oraz zapach ), wymieszać aby wszystko razem się połączyło ze sobą, jeszcze chwilkę zagotować na większym ogniu a następnie zdjąć z ognia i mamy pyszny gotowy obiadek pomimo dłuższego czekania
Przygotowane przepyszne mega mięciutkie, soczyste rozpływające się w ustach kawałki mięsa z łopatki wieprzowej w sosie śmietanowym własnym bez dodatku mąki podałam z ziemniakami polanymi sosem z mięsa oraz jako dodatek swojska papryka konserwowa którą przygotowałam na zimę do słoików Papryka zielona w zalewie . Tak przygotowane mięsko nie musi być tylko do ziemniaków, można je podać z dowolną kaszą a nawet z ryżem decyzja należy do was z czym podacie przygotowane kawałki mięsa z łopatki, powiem wam tylko tyle że na prawdę warto go przygotować do obiadu
Komentarze
Prześlij komentarz