Kapusta kiszona z kaszą na oleju z cebulką
A może byście byli zainteresowani przepisem na kapustę z lat mego dzieciństwa ? powiem że tą kapustę dość szybko się przygotowuje, w sumie zależy kto jak zrozumie że dość szybko ponieważ wystarczy godzinka lub mniej w zależności od jakości kapusty którą kupimy lub swojską jaką posiadamy, gdy ugotujemy kapustę to reszta idzie jak z płatka lecz to będzie zależało od Państwa czy zechce wam się coś takie przygotować gdyż zazdrośni piszą mi że gotuję dania jak z PRL - u a ja wcale się tego nie wstydzę gdyż kiedyś w czasach mojej młodości lepiej się jadało niż teraz i chociaż nie było tyle chemii
składniki:
- 600 g dobrej kapusty kiszonej,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 mniejsze liście laurowe,
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej średniej,
- 3/4 szklanki oleju,
- 4 średnie cebule,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
- 1 płaska łyżeczka cukru
wykonanie:
A więc zabieramy się za przygotowanie owej kapusty kiszonej z kaszą jęczmienną na oleju z cebulką, do garnka wlać 1 litr zimnej wody a do niej dodać kapustę drobniej pokrojoną, ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe, po dodaniu owych składników zagotować a po zagotowaniu zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do miękkości kapusty a w trakcie gotowania dodać przyprawę uniwersalną kto jakiej używa w formie jarzynki
Jak już kapusta jest prawie miękka czyli chodzi o to że nie jest już surowa a jest miękkawa wtedy wsypać kaszę jęczmienną średnią ( u mnie szklanka ma pojemność 250 ml ) i gotować co jakiś czas mieszając aby kasza nie przystała do dna garnka gotować nadal lecz pod pół przykrytą pokrywką do całkowitej miękkości kaszy oraz wchłonięcia przez nią całej wody. W międzyczasie gdy kapusta gotuje się z kaszą na patelnię wlać olej rozgrzać go a następnie dodać cebulę ( może być taka razem ze szczypiorem ) pokrojoną w kostkę i podsmażyć ją na lekko złoty kolor
Gdy cebulka ze szczypiorem są już ładnie podsmażone a gotująca się pod pół przykryciem kapusta z kaszą są odpowiednio miękkie a dodana kasza wchłonęła całą wodę którą dodaliśmy na początku gotowania wtedy wlać olej z patelni z podsmażoną cebulką i szczypiorem, dusząc nadal lecz na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aby wszystko nie przystało do dna garnka gotować - dusić przez 15 - 20 minut aż kapusta z kaszą oraz wlanym olejem z cebulką połączą się w jedną całość czyli powinna wyjść kleista kapusta, na sam koniec wsypać świeżo zmielony pieprz oraz cukier wymieszać i zdjąć z ognia
Tak przygotowana kapusta to świetne rozwiązanie na szybką przekąskę, można ją zajadać z ulubionym pieczywem również może posłużyć na święta ale to już zależy od Państwa. Jeżeli pozostanie przygotowana kapusta z kaszą można ją jeszcze gorącą przełożyć do słoików i od razu zakręcić pozostawić do ostygnięcia jak pokrywka wklęśnie do środka to znak że słoik się przyjął. Ostygnięte wstawić do lodówki lub zimnego ciemnego pomieszczenia, przygotowana kapusta została zrobiona dla trzech osób jeżeli ktoś ma większą ilość osób w rodzinie wystarczy zwiększyć ilość składników
Komentarze
Prześlij komentarz