Chleb drożdżowy na coli
Wiecie co ? dziś postanowiłam, pomyślałam i tak też zrobiłam, zapytacie co ? a już wam opisuję rodzinka a właściwie moi chłopcy kolejny raz zażyczyli sobie swojski chlebek więc długo nie myślałam i zabrałam się za przygotowanie ciasta i tak sama do siebie mówię a dodam zobaczymy co z tego wyjdzie tak też to dodałam a chodzi o colę tak zwykły najtańszy napój cola, zdziwieni ? nie macie co się dziwić tylko podwinąć rękawy i zabrać się za przygotowanie tegoż ciasta. Pomyślicie że jestem stuknięta 😆 może i tak ale lubię eksperymentować w mojej kuchni a później dzielić się przepisem z ludźmi odwiedzającymi mojego bloga, tak więc zapraszam poniżej 👇👇 do zapoznania się z przepisem
składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki napoju cola,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki soli drobnej,
- 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
- 4 łyżki oleju,
- 1,5 łyżki nasion CHIA,
- szklanka u mnie ma poj. 250 ml
wykonanie:
Na początek przygotowujemy miskę ( ja użyłam mąkę Basia do pierogów ) oraz potrzebne nam składniki a następnie do przygotowanej miski wsypać kolejnością mąkę, cukier, sól oraz drożdże suszone ( dałam z większego opakowania połowę tych drożdży ) kolejne produkty to olej oraz napój cola, po dodaniu coli jak w podanych składnikach wsypać nasiona CHIA i całość wymieszać łyżką do połączenia się składników a po wymieszaniu odstawić miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na około 45 minut aby ciasto podrosło
Po wyznaczonym czasie gdy ciasto już ładnie podrosło i jest to widoczne gołym okiem wtedy kolejny raz je wymieszać za pomocą łyżki i przełożyć je do blaszki 35 / 12 wyłożonej papierem do pieczenia z wierzchu ciasto również można lekko posypać nasionami. Tak przygotowane ciasto kolejny raz postawić pod ściereczką w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut aby podrosło, również będzie widoczne gołym okiem wyrastanie ciasta
Gdy po wyznaczonym czasie lub wcześniej ciasto podwoiło swoją objętość wtedy rozgrzać piekarnik ustawiając go na 200 stopni i piec przez 50 - 55 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu chleba. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika a następnie razem z papierem przełożyć na kratkę od piekarnika i tak pozostawić do ostygnięcia, w trakcie stygnięcia oddzielić papier od chleba który bardzo dobrze się oddziela i nie robi oporów. Jeszcze ciepły chlebek można posmarować wodą oczywiście samą skórkę z wierzchu
Upieczony cudownie pachnący swojski chlebek na napoju cola świetnie smakuje z masłem prawdziwym posypanym solą a również z różnego rodzaju dodatkami czyli ulubionymi wędlinami lub warzywami. Dodam że w smaku chlebek ma lekko słodkawy smak ale to zasługa coli i nie ma czym się obawiać po za tym nie napracujemy się przy jego wykonaniu a efekt końcowy WOW, polecam każdemu upieczenie swojskiego chleba to sama przyjemność a i oczywiście wiemy co jemy i choć energia jest dość droga nie załamuję się tym ponieważ wolimy swojski chlebek od kupnego choć nie mówię że kupnego nie kupuję bo owszem ale tak. Mój chlebek był upieczony na kolację i powiem wam że na trzy osoby została mała piętka 😂 tak nam posmakował
DODAM NA KONIEC ABY PAŃSTO UWAŻALI PONIEWAŻ CIASTO DROŻDŻOWE CZY NA CHLEB CZY NA PRZYGOTOWANIE SŁODKIEGO CIASTA BARDZO NIE LUBI PRZECIĄGÓW NALEŻY ICH UNIKAĆ PODCZAS PRZYGOTOWANIA CIASTA DROŻDŻOWEGO
Komentarze
Prześlij komentarz